Міхальчевському змінили цілодобовий домашній арешт на ночний: репортаж із зали суду

Екс-“міністру охорони здоров’я” Криму Петру Міхальчевському змінили домашній арешт з цілодобового на “ночний”. Таку ухвалу винесла колегія суддів Дніпровського районного суду Києва (Мирослава Марченко, Віра Левко, Людмила Мельніченко), передає кореспондент Бюро судової інформації із зали суду.

Через завантаженість судів справу екс-“міністра охорони здоров’я” Криму Петра Міхальчевського, якого звинувачують у державній зраді, розглядають наразі приблизно раз на місяць.

9 серпня його відпустили під цілодобовий домашній арешт після 1,5 року у СІЗО Києва. Після цього відбулись ще два засідання, на одному з яких Міхальчевський відмовився давати покази по суті обвинувачення, наголосивши, що все вже розповів.

Тоді сторона захисту наполягала на переході до дебатів, проте прокурори хотіли допросити експертку Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України Ольгу Ковбасенко, яка підписувала висновки лінгвістичної експертизи.

Саме висновки лінгвістичної експертизи ставила під сумнів сторона захисту, наполягаючи на тому, що експертка висловила особисту оцінку, кажучи про те, що “під час інтерв’ю Міхальчевський схвалював анексію і спонукав громадян отримувати громадянство РФ». Хоча адвокати спочатку бажали самі допитати експертку, потім відмовились від допиту, дізнавшись, що вона вже не працює в НДІ, “щоб не затягувати процес”.

На засідання Дніпровського суду експертка знову не з’явилась, а у НДІ не відповіли прокуратурі, де саме її шукати. Тому прокурор Роман Мурачов знову клопотав про переніс засідання для пошуку Ковбасенко.

Адвокатка Ольга Головіна заперечувала, кажучи про те, що прокуратура не вжила завчасно заходів для забезпечення явки експертки.

Крім того, прокурори клопотали про продовження цілодобового домашнього арешту Петру Міхальчевскьому на 60 діб. Прокурор Роман Мурачов знову нагадав про докази вини екс-“міністра” (протоколи оглядів кримських сайтів зі статтями про діяльність Міхальчевського, висновки експертіз, протоколи обшуку, під час якого були вилучені російський паспорт та інші документи) і інші.

За словами прокурора, досі існують і ризики ухилення обвинуваченного від суду. Наприклад, у нього є квартира у Севастополі, російські документи.

Проте ми отримали лист від Дніпровського УП ГУНП, в якому стверджується, що Міхальчевський цілодобово знаходився за місцем проживання, не було встановлено порушення процесуальних обов’язків. Просимо продовжити цілодобовий домашній арешт на 60 діб. Обвинувачений повинен прибувати в суд за вимогою, повідомляти про зміну адреси“, – сказав Р.Мурачов.

Проте адвокатка Ольга Головін знову підкреслила, що всі докази прокуратури вважає неприпустимими, а “прокуратура спирається на необгрунтовані підозри”.

Ми заперечуємо проти продовження цілодобового домашнього арешту. Міхальчевський належним чином втконує вимоги та обов’язки, приходить на засідання, він нікуди не поїхав, а заливишвся та бажає довести свою невинуватість. Всі докази ми вже дослідили, свідків допитали“, – заявила О.Головіна.

Також захист клопотав про зміну запобіжного заходу – на домашній арешт у певний час доби, а саме з 22.00 до 6.00. Обгрунтуванням для зміни заходу адвокатка вважає стан здоров’я Міхальчевського, міцні соціальні зв’язки, необхідність працевлаштування.

Я не злочинець. Це не мій стиль життя. Я не буду ховатися від виконання зобов’язань. Я не збираюся давати привід списати на себе провину. Я хочу відстояти свою честь. Не вважаю себе винним. Виконання професійних обов’язків навіть на адміністративній посаді не може бути кримінально караним. Я півтора року ні за що проыв у тюремній катівні, у мене погіршилося здоров’я, мені потрібно утримувати сім’ю, через стан здоров’я мені потрібні тривалі прогулянки. Прошу залишити тільки тимчасовий арешт – на ніч“, – попросив Міхальчевський.

Після наради  колегія суддів Дніпровського районного суду Києва (Мирослава Марченко, Віра Левко, Людмила Мельніченко) задовольнила клопотання прокуратури, але частково: продовжила домашній арешт до 1 листопада, проте не цілодобовий, а у певний час доби: з 22.00 до 6.00.

Наступне засідання у справі відбудеться майже через місяць: 25 вересня о 13.00. На засідання знову будуть викликати експертку Ольгу Ковбасенко.