Рішення ЄСПЛ про підсудність справи щодо порушення прав людини в Криму очікується упродовж року

Фото: globallookpress.com

Рішення ЄСПЛ щодо підсудності справи «Україна проти Росії» про порушення російським окупаційним режимом прав людини у Криму може бути ухвалене у період від шести до дванадцяти місяців. Лише після цього може розпочатись розгляд справи по суті.

Про це заявив заступник міністра юстиції України – уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина за результатами перших слухань, у середу, 11 вересня, повідомляє агентство Укрінформ.

«Це були перші слухання у міждержавній справі між Україною і Російською Федерацією. Дуже важливо, що вони відбулися. Заява щодо цих слухань була подана ще у березні 2014 року. Але ці слухання стосувалися лише питань прийнятності. Тобто, це було ще не по суті», – сказав урядовий представник України.

Він зазначив, що рішення ЄСПЛ щодо прийнятності справи, яку заперечує РФ, можна очікувати у період від шести до дванадцяти місяців.

Водночас Ліщина наголосив, що Україна повною мірою упевнена у прийнятності цієї справи для розгляду в Європейському суді.

Він також повідомив, що у жовтні сторони обміняються письмовими поданнями в іншій міждержавній справі «Україна проти Росії» щодо Донбасу.

«Сподіваюся, що вже у наступному році відбудеться засідання щодо Донбасу», – додав уповноважений у справах ЄСПЛ.

Нагадаємо:

  • 11 вересня в ЕСПЛ почались перші усні слухання за заявою України проти РФ про порушення прав людини в окупованому Криму.
  • На слуханнях у ЄСПЛ Росія заперечила усі вимоги скарги України про порушення прав людини у окупованому Криму та визнає свій контроль над півостровом з 18 березня 2014 року.
  • Україна на слуханнях в ЄСПЛ у Страсбурзі наголосила, що Росія порушує права українських громадян в Криму, який є українською територією, протиправно окупованою РФ.
  • Наразі у провадженні ЄСПЛ перебувають п’ять справ України проти РФ: 1. «Україна проти Росії (щодо Криму)» щодо порушень прав людини на території АР Крим внаслідок анексії РФ; 2. «Україна проти Росії (щодо Донбасу)» щодо порушень прав людини на окремих територіях Донецької та Луганської областей; 3. «Україна проти Росії» стосовно фактів викрадення на території Донецької та Луганської областей дітей-сиріт та дітей-інвалідів представниками терористичних угрупувань «ДНР» та «ЛНР» та їх незаконного або фактичного переміщення на територію Росії; 4. «Україна проти Росії» щодо порушення Росією прав українських політичних в’язнів; 5. «Україна проти Росії» щодо захоплених українських моряків.