Російський суд не дозволив проводити засідання у справі Мемедемінова в Криму

Північно-Кавказький окружний військовий суд (Ростов-на-Дону) відмовив у задоволенні клопотання сторони захисту кримськотатарського громадського журналіста Нарімана Мемедемінова про негайне переміщенні на територію Криму.

Як передає Бюро судової інформації з посиланням на трансляцію «Кримської солідарності», адвокат Еміль Курбедінов клопотав про забезпечення негайного переміщення Нарімана Мемедемінова на територію Криму.

За словами адвоката, в СІЗО Ростова-на-Дону неможливо забезпечити умови утримання відповідно до четвертої Женевської конвенції, крім того, реалізувати запобіжний захід Мемедемінову на території Криму, у відповідних умовах.
Проте суд відмовив у задоволенні клопотання.

Суд оголосив перерву до 9 вересня 2019 року. На засіданні мають допитати п’ятьох експертів.

Нагадаємо, Мемедемінова звинувачують в порушенні ч.2 ст.205 Кримінального кодексу РФ – публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, вчинені з використанням інтернету.

  • Як повідомлялось, 22 березня 2018 року в окупованому Криму російські силовики в селі Холмовка Бахчисарайського району обшукали будинок кримськотатарського активіста, блогера Нарімана Мемедемінова, затримали його і відвезли на допит в «кримське управління ФСБ» в Сімферополі. Активіста обвинуватили в нібито закликах до здійснення терористичної діяльності за ст. 205.2 КК РФ за публікацію на каналі Youtube в 2012-2013 роках новинних відеороликів.
  • 23 березня «Київський районний суд» Сімферополя заарештував Мемедемінова.
  • 23 березня прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі Мемедемінова. Прокуратура внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) КК України.
  • МЗС України закликало РФ звільнити арештованого Нарімана Мемедемінова.
  • 24 червня 2019 року російська прокуратура представила обвинувальний висновок у справі Мемедемінова, після чого журналісту дали слово.
  • 30 липня Генеральний консул України в російському Ростові-на-Дону Тарас Малишевський відвідав в СІЗО Мемедемінова. За словами консула, він налаштований позитивно і розцінює своє перебування за гратами як тимчасове явище. Як і раніше міститься в спецблоці з ще одним ув’язненим, на умови утримання не скаржиться.