Російський суд залишив під арештом ялтинську групу політв’язнів

Крымская солидарность

У російському Ростові-на-Дону Північно-Кавказький окружний військовий суд залишив без змін запобіжний захід у вигляді арешту фігурантам ялтинської групи сфабрикованої ФСБ «справи кримських мусульман» Мусліму Алієву, Вадиму Сіруку, Емір-Усеїну Куку, Рефату Алімову, Арсену Джеппарову і Інверу Бекірову.

Про це в середу йшлося у трансляції, яку проводила Кримська правозахисна група. передає БСІ.

Північно-Кавказький окружний військовий суд м Ростов-на-Дону (РФ) 24 вересня 2019 року залишив без змін запобіжний захід фігурантам «справи кримських мусульман», обвинувачених у зв’язках із забороненою в РФ релігійною організацією Хізб ут-Тахрір (Ялтинська група). Таким чином, Муслім Алієв, Вадим Сірук, Емір-Усеїн Куку, Рефат Алімов, Арсен Джеппаров і Інвер Бекіров залишаться в СІЗО Ростова-на-Дону до 18 листопада 2019 року.

По нашій справі двічі в судових процесах вивчені всі докази і допитані свідки, як приховані, так і відкриті. Але сторона обвинувачення в черговий раз наполягає на тому, що ми якимось чином можемо вплинути на хід судового слідства, загрожувати свідкам, вже допитаним, також ще якимось чином вплинути на результат даної кримінальної справи. Я вважаю, що це упереджене ставлення, також це сто відсотків державне замовлення наших справ, оскільки вони виключно політичні. Вважаю, що дане рішення і клопотання щодо продовження запобіжного заходу незаконно і підлягає скасуванню“, – заявив один з фігурантів Вадим Сірук.

В свою чергу політв’язень Емір-Усеїн Куку нагадав. що вже чотири роки знаходиться у жахливих умовах.

Зараз тероризм – це чарівний такий ярлик, який прилипає і потім спробуй від нього позбутися, навіть якщо в основі твої дії не пов’язані з тероризмом. Я вже майже 4 роки перебуваю в спецблоці 250-річної будівлі в умовах особливого режиму затоплених приміщень, де бігають щури, таргани, мурашки, штукатурка падає на голову: порушуються всі наші права. І ще я вважаю незаконним те, що нас судить військовий суд, ми не військовослужбовці, ми не військові злочинці”, – заявив Емір-Усеїн Куку.

Нагадаємо:

  • 11 лютого 2016 року в селищі Краснокам’янка (Велика Ялта) російські силовики провели обшук в будинку Інвера Бекирова і потім затримали його за підозрою в зв’язках з організацією «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною. Обшуки також були проведені в будинках трьох кримських мусульман в Бахчисараї, Алушті і Холмівці. За їх результатами були затримані член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, а також Муслім Алієв і Вадим Сірук.
  • 17 квітня 2016 року в Краснокам’янці російські силовики також провели обшук в будинках і затримали двох кримських татар Рефата Алімова і Арсена Джеппарова, яких звинуватили в участі в причетності до «Хізб ут-Тахрір».
  • В грудні 2017 року фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували до Росії в Ростов-на-Дону.
  • 14 лютого 2018 року в Ростові-на-Дону Північно-Кавказький окружний військовий суду розпочав розглядати по суті ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір».
  • 26 червня 2018 року, Емір-Усеїн Куку оголосив голодування в СІЗО Ростова-на-Дону, протестуючи проти сфабрикованих справ щодо нього та інших несправедливо заарештованих політичних в’язнів.  З моменту початку голодування Куку схуд на 9 кілограм. 18 липня Емір-Усеїн Куку на прохання дружини припинив голодування, щоб не завдати величезної шкоди здоров’ю.