Вища рада правосуддя звільнила Чорнобука

Вища рада правосуддя вирішила звільнити екс-голову Апеляційного суду АРК Валерія Чорнобука, який підозрюється у державній зраді, з посади судді апеляційного суду Дніпропетровської області у зв’язку з порушенням присяги.

Таке рішення було прийнято на засіданні Вищої ради правосуддя 19 вересня 2019 року, передає кореспондент Бюро судової інформації.

На засіданні не був присутній сам Чорнобук. Його адвокат Костянтин Чох спочатку клопотав про відкладення засідання, оскільки, за його словами, Чорнобук не отримував повідомлення про захід та наразі знаходиться на лікарняному. Проте члени ВРП повідомили, що запит був надісланий за адресою, яку наразі суддя вказує в усіх документах: Дніпропетровська область, с.Оріхове. Після наради колегія ВРП відмовила у задоволені клопотання.

Тоді Костянтин Чох подав клопотання про зупинення розгляду справи Чорнобука.

Наразі продовжується кримінальне провадження щодо Валерія Чорнобука, воно на фінальній стадії. До ухвалення вироку не можна розглядати питання його звільнення. Крім того, відео, яке фігурує у справі, змонтоване. Цього не заперечував і журналіст, який брав це інтерв’ю. У нас є підстави вважати, що це відео було змонтоване цим журналістом з метою наклепу та можливого шантажування Чорнобука. Ми вважаємо, що змонтоване відео не може бути причиною звільнення судді. Якщо буде випровдувальний вирок, а ви його звільните, будуть порушені права Чорнобука, це буде підставою для звернення у ЄСПЛ“, – заявив адвокат Костянтин Чох.

Проте члени ВРП зробили зауваження про те, що предмет дослідження у дисциплінарній та кримінальній справах не є однотипним, ВРП не встановлює факт злочину, а вирок не впливає на дисциплінарну справу. Після наради колегія відмовила і в цьому клопотанні.

Після цього член ВРП Олег Прудивус нагадав обставини справи:

  • Рішення ВРП від 4 серпня 2016 року про внесення подання до Верховної Ради України про звільнення Чорнобука Валерія Івановича з посади судді апеляційного суду Дніпропетровської області у зв’язку з порушенням присяги є чинним, Чорнобуком не оскаржувалося.
  •  Підставою для відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Чорнобука В.І. стали звернення шеф-редактора програми «Люстратор 7.62» телеканалу «2+2» В.Сидоренка (ТОВ «Гравіс-Кіно») та Дніпропетровської обласної організації політичної партії «Демократичний альянс». У вказаних зверненнях заявники стверджували про порушення суддею Чорнобуком присяги судді та посилалися на розміщені у мережі Інтернет звернення голови апеляційного суду АРК Чорнобука із закликами щодо набуття суддями громадянства Російської Федерації, а також відезаписи з інтерв’ю судді Чорнобука, в яких йшлося про здійснення судочинства згідно із законодавством Російської Федерації та організацію вивчення суддями російського законодавства.
  • ВККС вивчила відеозаписи з Чорнобуком та прийшла до висновків, що він заперечував конституційний обов’язок дотримуватись присяги судді та її значення.
  •  Чорнобук в своїх поясненнях стверджував, що на час запису інтерв’ю був відсторонений від посади голови апеляційного суду Автономної Республіки Крим та перестав виходити на роботу, прийшов туди за запрошенням Родіонова, а дав інтерв’ю журналістам під тиском, хвилюючись за свою безпеку. Чорнобук нібито сказав журналісту під час інтерв’ю, що планує незабаром поїхати на метрикову частину України, проте деякі висловлювання були вирізані під час монтажу. Окремо суддя Чорнобук  наголошував, що брав участь у антитерористичній операції, отримав медаль «Ветеран війни» та посвідчення учасника бойових дій.
  • Разом з цим, ВРП під час дисциплінарного провадження було встановлено, що зазначені твердження судді Чорнобука щодо відсторонення його від посади голови апеляційного суду Криму, здійснення ним певних дій під примусом та в силу загрози через професійну діяльність не підтверджуються жодними доказами, суперечать встановленим обставинам та спростовуються поясненнями інших осіб.
  • ВККС критично оцінила пояснювання Чорнобука та дійшла висновку, що суддя він публічно висловлюючись про результати “референдуму” про статус Автономної Республіки Крим, заперечуючи значення присяги судді, закликаючи до вивчення російського законодавства, беручи участь в організації і реалізації заходів, спрямованих на здійснення судочинства на тимчасово окупованій території України за законами Російської Федерації, порушив присягу судді.

Після наради колегія ВРП винесла рішення про звільнення Чорнобука Валерія Івановича з посади судді апеляційного суду Дніпропетровської області на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України відповідно до рішення Вищої ради юстиції  від 4 серпня 2016 року № 1926/0/15-16.

(З 22:20 до 1:12:14)

  • Як відомо, Валерій Чорнобук на момент окупації Криму очолював Апеляційний суд АРК. У березні 2014 року в інтерв’ю журналісту Центру журналістських розслідувань Сергію Мокрушину, Чорнобук говорив, що буде сприяти переходу кримських судів на судочинство по законодавству Росії. На відео зафіксовано, як Чорнобук читає кримським суддям лекцію про норми Конституції РФ.
  • У мережі також опубліковано відео, на якому Чорнобук присутній на виставі «прокурора Криму» Наталії Поклонській. На початку квітня 2014 року Чорнобук повернувся до Дніпропетровська, заявив про вірність Україні, а в липні указом президента Петра Порошенка був призначений на посаду судді Апеляційного суду Дніпропетровської області.
  • У липні 2015 року прокуратура АРК за матеріалами, опублікованими ЦЖР, провела перевірку щодо Валерія Чорнобука і відкрила кримінальне провадження.
  • У березні 2016 року в інтерв’ю програмі «Слідство.інфо» Чорнобук розкаявся в скоєному в Криму і повідомив, що йде з судової системи і перейшов на роботу в міську раду Дніпра, де займався питаннями безпеки.
  • У своєму поясненні Вищий кваліфікаційній комісії суддів України, яка 26 квітня 2016 року відкрила в відношенні Чорнобука дисциплінарне провадження, він повідомив, що інтерв’ю Центру журналістських розслідувань він давав «під тиском».
  • 29 вересня 2016 року Верховна Рада України за поданням Вищої ради юстиції звільнила Чорнобука з посади судді за порушення присяги судді.
  • 11 листопада 2017 року Вищий апеляційний суд України відмовив екс-голові Апеляційного суду АРК Валерію Чорнобук в оскарження постанови Верховної Ради, яким він був звільнений з посади судді Апеляційного суду Дніпропетровської області по порушення присяги судді.
  • 11 липня 2018 року прокуратура АРК повідомила Валерію Чорнобуку про підозру в держзраді за ч.1 ст.111 КК України. Співробітники прокуратури і СБУ провели обшуки в Дніпрі за місцем його проживання і за місцем його останньої роботи в приміщенні Дніпровського міської ради. В серпні прокуратура АРК оголосила в розшук Валерія Чорнобука.
  • 29 листопада 2018 року колегія суддів Касаційного адміністративного суду Верховного суду України визнала протиправним та скасувала постанову ВР України від 29 вересня 2016 року «Про звільнення судді». У прокуратурі АРК наголошували, що, «у відповідності до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» скасування постанови ВР України «Про звільнення судді» не є підставою для відновлення на посаді судді, тобто особа не набула статусу судді. Вирішення питання щодо звільнення особи з посади судді, у відповідності до чинного законодавства, відноситься виключно до повноважень Вища рада правосуддя».
  • 3 листопада Валерій Чорнобук був затриманий в Києві співробітниками спецпідрозділу СБУ.
  • 10 червня 2019 року Київський апеляційний суд скасував ухвалу Голосіївського райсуду Києва про продовження строку тримання під вартою Чорнобука.