Висновки експертів у справі Мемедемінова, – неприпустимі: адвокат

Експертні висновки, що лягають в основу кримінальної справи стосовно кримськотатарського громадського журналіста Нарімана Мемедемінова, є недопустимим доказом.

Про це заявив адвокат Едем Семедляев, передає Бюро судової інформації.

Так, 9 і 10 вересня 2019 року в Північно-Кавказькому окружному військовому суді (Ростов-на-Дону) були допитані експерти, що проводили лінгвістичну і релігієзнавчу експертизу.

Адвокат зазначив, що релігієзнавчу експертизу повинні проводити тільки люди, що володіють знаннями з історії ісламу, бажано, мусульмани.

Крім того, в ході судового засідання було зачитано 10 характеристик Нарімана Мемедемінова від голови сільради, сусідів, односельчан, знайомих, місцевого дільничного, а також доповідь комісара ООН від 2 серпня.

У мене були конкретні питання до експертів про поняття тероризму і терористичній діяльності в цій державі. Я питав, чи вважає експерт організацію” Хізб ут-Тахрір “терористичною, грунтуючись на формулюваннях в федеральному законодавстві. Експерт не просто мовчав, а питав у суду, чи можна не відповідати на це питання. Немає сумнівів, що він терористичної цю організацію не вважає, але не може це сказати “, – розповів Наріман Мемедемінов.

 

Нагадаємо, Мемедемінова звинувачують в порушенні ч.2 ст.205 Кримінального кодексу РФ – публічні заклики до здійснення терористичної діяльності, вчинені з використанням інтернету.

  • Як повідомлялось, 22 березня 2018 року в окупованому Криму російські силовики в селі Холмовка Бахчисарайського району обшукали будинок кримськотатарського активіста, блогера Нарімана Мемедемінова, затримали його і відвезли на допит в «кримське управління ФСБ» в Сімферополі. Активіста обвинуватили в нібито закликах до здійснення терористичної діяльності за ст. 205.2 КК РФ за публікацію на каналі Youtube в 2012-2013 роках новинних відеороликів.
  • 23 березня «Київський районний суд» Сімферополя заарештував Мемедемінова.
  • 23 березня прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі Мемедемінова. Прокуратура внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) КК України.
  • МЗС України закликало РФ звільнити арештованого Нарімана Мемедемінова.
  • 24 червня 2019 року російська прокуратура представила обвинувальний висновок у справі Мемедемінова, після чого журналісту дали слово.