“Ексміністру охорони здоров’я” Криму Петру Міхальчевському знову змінили запобіжний захід

“Ексміністру охорони здоров’я” Криму Петру Міхальчевському, якого звинувачують у державній зраді, знову змінили запобіжний захід. Цього разу – на особисте зобов’язання. Це вже третє «пом’якшення»: спочатку Міхальчевського випустили під домашній арешт, за два місяці змінили домашній арешт з цілодобового на “нічний”, зараз зняли і його. Петро Міхальчевський знову працює лікарем хірургом у приватній клініці, ходить на судові засідання та запевняє, що втікати з країни не має намірів. Проте, каже він, отримує пропозиції «йти на обмін». Як проходило чергове засідання у справі ексміністра, — у репортажі Бюро судової інформації.

Наразі суд у справі за обвинуваченням Петра Міхальчевського перейшов до стадії доповнення до судового слідства.

На засіданні планували допитати експертку Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБУ Ольгу Ковбасенко, яка не з’являється в суд вже декілька місяців. Нагадаємо, вона підписувала висновки лінгвістичної експертизи, які ставила під сумнів сторона захисту, наполягаючи на тому, що експертка висловила особисту оцінку, кажучи про те, що “під час інтерв’ю Міхальчевський схвалював анексію і спонукав громадян отримувати громадянство РФ».

У НДІ Ковбасенко більше не працює, а зв’язатися з нею не вдавалось. Проте цього разу вона отримала повістку, але відповіла прокуратурі, що не зможе бути присутній на суді, оскільки буде перебувати за кордоном.

Крім того, на минулому засіданні з’ясувалось, що в суді не збереглися записи допиту свідка Олега Тимченка, тому колегія постановила відновити процесуальну дію та повторно допитати лікаря. Як ми розповідали, колишнього головлікаря тубдиспансеру Сімферополя Олега Тимченко вже допитували у січні. Тоді він заявив, що Міхальчевський сприяв проведенню «референдуму»: допомагав налагодити роботу дільниць для голосування на території лікарень. Крім того, за словами Тимченко, Міхальчевський рекомендував керівникам лікарень Криму отримувати російські паспорти.

Проте цього разу свідок не з’явився у залі суду. Він повідомив прокуратуру АРК, що зайнятий в цей день на роботі.

Сторона захисту в черговий раз заявила, що прокуратура затягує процес і повторний допит свідка та експертки взагалі не потрібен і навіть кривдить процес.

«Чому не зберігся запис допиту Тимченка? Ви не пояснили нам причину його зникнення. Відсутність технічного запису фіксування судового процесу та журналу судового засідання є безумовною підставою скасування вироку суду. Тимченко процесуально знищений для процесу. Він вже відповідав на питання, зараз він може слідкувати за процесом та відповідати інакше. Я заперечую проти виклику цього свідка. Що стосується експертки. Ми викликали її ще навесні. Її відповідь прокуратурі про відпустку не є поважною причиною для неявки у суд», – заявив адвокат Валентин Рибін.

Після наради колегія суддів все ж таки вирішили знову викликати експертку та свідка у наступне засідання.

Після цього суд перейшов до розгляду клопотань сторін. Прокурор просив подовжити запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у певний період доби на 60 діб. За словами Романа Мурачова, ризики втечі Міхальчевського досі існують, оскільки у нього є російський паспорт, нерухомість у Сімферополі та крім того, він підозрюється у вчиненні особливо важкого злочину.

Проте сторона захисту клопотала про зміну домашнього арешту на особисте зобов’язання.

Адвокати наполягали, що ексміністр нікуди не втече, оскільки Міхальчевський  9 жовтня влаштувався на роботу лікарем хірургом в приватну київську клініку. За словами адвокатів, іноді йому, можливо, доведеться оперувати вночі, тому нічний арешт треба зняти.

«А якщо він буде проводити довгу операцію і буде думати не про порятунок людини, а про свій арешт? Якби він хотів, міг утекти ще у липні, коли його випустили із СІЗО. Він виконує всі процесуальні зобов’язання. Не існує ніяких ризиків втечі», – сказав адвокат.

Прокурор заперечував. За його словами, Міхальчевський при підписанні трудового договору повинен був попередити про домашній арешт. Крім того, клініка працює до дев’ятої вечора, та він не єдиний хірург у лікарні.

Сам Петро Міхальчевський знову заявив, що не вважає себе винним, а відповідно до міжнародної конвенції про захист мирного населення, медичний персонал не підлягає переслідуванням.

«Є такий термін у математиці – ідемпотентність. Це властивість об’єкта або операції при повторному застосуванні операції до об’єкта давати той же результат, що і при першому. Тобто будь-яка дія не змінює результат: я і в тюрмі був, і під домашнім арештом. Втікати я нікуди не збираюсь. Я – громадянин України. Я не вважаю себе винним. Я зробив тоді так, як вважав за потрібне», – заявив Міхальчевський.

Петро Міхальчевський розповів, що йому наполегливо пропонують «йти на обмін».

«У вересні до мене на вулиці підійшли два чоловіка, я думаю, що вони з київського управління СБУ. Вони запитали у мене, чи не хочу я взяти участь в обміні. Потім з Червоного хреста до мене звернулись з тим же питанням. Я хочу сказати, що нікуди не поїду. Мене ніхто не змусить це зробити. Навіть, якщо ви мені якійсь термін дасте, я не погоджуся на обмін, оскільки я не винуватий», – заявив лікар.

Після наради колегія суддів (Марченко, Мельніченко, Левко) винесла ухвалу про незадоволення клопотання прокурора. Суд підтримав сторону захисту та змінив міру запобіжного заходу на особисте зобов’язання на два місяця: до 29 грудня. Згідно із КПК, це найбільш м’який запобіжний захід. Міхальчевський повинен з’являтися до суду. Не спілкуватись зі свідками та не змінювати постійне місце перебування.

Через завантаженість суду наступне засідання призначили за місяць: на 26 листопада.