Наріман Мемедемінов отримав два з половиною роки

Фото: А.Наумлюк

Громадського журналіста і блогера з окупованого Криму Нарімана Мемедемінова, якого російські правоохоронці звинувачують в публічних закликах до тероризму, Південний військовий окружний суд в Ростові-на-Дону засудив до 2 років і шести місяців позбавлення волі у колонії-поселенні, а також заборонив займатися адмініструванням сайтів протягом двох років.

Про це повідомляє об’єднання “Кримська солідарність”, передає БСІ.

За словами прокурора, створені і розміщені у 2013 році Мемедеміновим відеозаписи під назвою “Мітинги Ісламської партії Хізб ут-Тахрір в Сімферополі”, “Одна умма – один прапор”, “10 днів Рамадану”, “Не просто давня споруда, а частина ідейного фундаменту»визнані експертами такими, що містять публічний заклик щодо здійснення терористичної діяльності та виправдання тероризму (частина 2 статті 205.2 КК РФ).

Обвинувачення наполягало, що Мемедемінов винен в тому, що не вилучив відеозаписи після 2014 року, «усвідомлюючи факт входження Республіки Крим до складу Російської Федерації», де Хізб ут-Тахрір заборонена рішенням.

Як відомо, прокурор запросив для Нарімана Мемедемінова шість років позбавлення волі.

Проте суддя Ігор Костін перекваліфікував обвинувачення з частини 2 на частину 1 та призначив обвинуваченому 2 роки і шість місяців позбавлення волі у колонії-поселенні, а також заборонив займатися адмініструванням сайтів протягом двох років.

Мемедемінову зарахують в термін відбування покарання – час під арештом: з 22 березня 2018 року.

За словами адвоката Едема Семедляева, захист має намір оскаржити вирок.

Сам Наріман Мемедемінов провину не визнав. За його словами, «шаблонним» судочинство і право в РФ. Він закликав журналістів продовжувати проводити роботу з інформування про ситуацію в Криму і судові процеси над жителями півострова.

Нагадаємо:

  • 22 березня 2018 року в окупованому Криму російські силовики в селі Холмовка Бахчисарайського району обшукали будинок кримськотатарського активіста, блогера Нарімана Мемедемінова, затримали його і відвезли на допит в «кримське управління ФСБ» в Сімферополі. Активіста обвинуватили в нібито закликах до здійснення терористичної діяльності за ст. 205.2 КК РФ за публікацію на каналі Youtube в 2012-2013 роках новинних відеороликів.
  • 23 березня 2018 року«Київський районний суд» Сімферополя заарештував Мемедемінова.
  • 29 травня в Росії Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону ухвалив з 10 червня приступити до розгляду по суті справи Нарімана Мемедемінова.