Окупаційний суд призупинив провадження у справі Едема Бекірова

Фото: Элеонора Бекирова

Провадження у справі Едема Бекірова було призупинено у зв’язку зі станом здоров’я обвинуваченого. Таке рішення виніс суддя «Центрального суду» Сімферополя Сергій Деменюк, повідомляє «Кримська солідарність».

Проведення судових засідань перенесено до моменту повного одужання Едема Бекірова.
Про призупинення розгляду кримінальної справи клопотав прокурор, сторона захисту підтримала клопотання.

«Справа Едема Бекірова» – політично мотивована, тому будь-яке рішення прокуратури і суду потрібно розглядати саме з цієї точки зору. Більше 8 місяців він утримувався в СІЗО, суд і прокуратура припускали, що він настільки небезпечний, що його не можна навіть випускати під домашній арешт, але коли сталося політичне рішення про його обмін, одразу ж прокуратура вийшла з клопотанням про скасування запобіжного заходу. Тобто він різко став не небезпечний для суспільства, і, власне, запобіжний захід йому скасували. Саме з цієї точки зору варто розглядати рішення про припинення кримінальної справи, тобто, насправді рішення, політичне рішення, у його справі ще не прийнято. Зі свого боку захист буде докладати всіх зусиль для того, щоб ця справа була припинена», – повідомив адвокат Олексій Ладин.

За словами Олексія Ладіна, Едем Бекіров знаходиться в Києві на стаціонарному лікуванні. Він переніс три операції та готується до наступної.

Як відомо, Едем Бекіров був відпущений з-під арешту 27 серпня 2019 роки для участі в «великому обміні» між Росією і Україною. Він був доставлений до Москви, де містився на конспіративній квартирі до повернення в Україну 7 вересня.

  • 12 грудня на адмінкордоні з Кримом на російському КПП співробітники ФСБ затримали кримськотатарського активіста, жителя Новоолексіївки Херсонської області Едема Бекірова, який їхав на півострів провідати свою 78-річну матір. У січні 2018 року Бекіров переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Він носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).
  • ФСБ висунула активісту офіційне обвинувачення «в незаконному обороті зброї і незаконній передачі, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин (ч. 2 ст. 222 і ч.2 ст. 222.1 КК РФ)».
  • 27 серпня «Центральний районний суд» Сімферополя змінив міру запобіжного заходу кримськотатарському активісту Едему Бекірову з утримання під вартою на зобов’язання з’являтися до суду.