Ще одна кримська суддя отримала дванадцять років

Колегія суддів Святошинського райсуду Києва визнала винною у держзраді суддю, яка з грудня 2014 року працювала у т.зв. «Двадцять першому арбітражному апеляційному суді» у Севастополі.

Про це йдеться у вироку Святошинського райсуду Києва, текст якого має Бюро судової інформації.

Засідання відбувалося за відсутності обвинуваченої.

Суддя Севастопольського апеляційного господарського суду Катерина Остапова після анексії подала до Вищої кваліфікаційної колегії суддів РФ особисту заяву про рекомендацію на вакантну посаду «судді» незаконно створеного у Криму «Двадцять першого арбітражного апеляційного суду».

Цим підтвердила особисту згоду виконувати функції представника судової влади країни, яка окупувала та анексувала Крим, з метою мати можливість продовжити надавати допомогу РФ у проведенні підривної діяльності проти України та забезпечити подальшу окупацію території АР Крим. Після цього вона взяла участь у проведенні конкурсу на заміщення посади «судді» вказаного «суду», – йдеться у тексті вироку.

Остапова не зверталась у ВККС із заявами про переведення до іншого суду на території України чи про звільнення з посади.

Хоча таку можливість мала і такі заяви фактично подали інші 53 судді, більшість з них була реалізована вже станом на 16 лютого 2015 року. Суддя, маючи громадянські права, може не підтримувати політичний режим країни, в якій проживає, працевлаштуватися на території іншої країни тощо, але він при цьому не отримує права шкодити суверенітетові та територіальної цілісності України чи надавати іноземній державі будь-яку допомогу в проведенні підривної діяльності проти України на шкоду таким цінностям», – йдеться у тексті вироку.

Тож, колегія суддів Святошинського райсуду (С. Дячук, В. Новик, М. Оздоба) визнала Катерину Остапову виннуватою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада), за якою призначила їй покарання у виді позбавлення волі строком на 12 років з конфіскацією всього належного майна. Початок строку відбування покарання буде рахуватись з дня її затримання.

Нагадаємо, у вересні колегія суддів Святошинського райсуду Києва визнала винним екс-суддю Апеляційного суду АРК Василя Іщенко, який у грудні 2014 року був призначений «суддею Верховного Суду Республіки Крим». Він теж отримав 12 років з конфіскацією майна.