“Суд” в окупованому Криму заарештував українського активіста

Олег Приходько Фото: RFE/RL

В окупованому Криму «Київський райсуд» Сімферополя заарештував до 10 грудня українського активіста Олега Приходька.

9 жовтня в окупованому Криму співробітники ФСБ затримали в Саках українського активіста Олега Приходька. ФСБ обвинувачує активіста в нібито підготовці теракту і виготовленні вибухових пристроїв за ст. 205 (терористичний акт) і ст.223.1. (незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, переробка або ремонт вибухових пристроїв) КК РФ. За версією ФСБ, Приходько нібито готував вибух будівлі «адміністрації» міста Саки.

10 жовтня “Київський райсуд” задовольнив клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Олег Приходько залишиться в СІЗО до 10 грудня 2019 року. Онлайн-трансляцію засідання проводили активісти «Кримської солідарності».

Приходько в ході засідання, яке проходило у відкритому режимі, наполягав на тому, що знайдені нібито в його гаражі вибухові речовини були підкинуті в ході слідчо-розшукових заходів. Свою провину він заперечував.

«Нема чого робити мені, терактами займатися? У мене два гаражі, вони (співробітники) хотіли один оглядати. Я їм кажу, другий відкривати? Вони відповіли, що у них немає постанови на другий гараж. Я їм сказав, що можу відкрити обидва гаражі, тому що мені приховувати нема чого. Для мене стало несподіванкою, коли вони стали діставати речі, яких у мене взагалі не було ніколи. Зараз ЗМІ знімуть і покажуть «Ось у себе під носом закопав, а тут співробітники пильні приїхали і роззброїли». Нехай відбитки знімуть з усього. Це моя майстерня, вона відкрита залишалася, туди хто завгодно міг зайти», – заявив активіст.

Слідчий ФСБ попросив обрати Приходьку запобіжний захід у вигляді перебування під вартою на два місяці. «Прокурор» його підтримав, посилаючись на «особливо тяжкий злочин», в якому обвинувачується активіст.

Захист заперечував проти арешту, вказуючи, що Приходько не представляє небезпеки. Проте «суд» заарештував активіста на два місяці.

Крім того, адвокат Назім Шейхмамбетов подав клопотання про винесення окремої ухвали слідчому ФСБ за порушення права його підзахисного на харчування, оскільки Приходько не їв з моменту затримання 9 жовтня. «Суддя» задовольнив клопотання, і родичі змогли передати активісту їжу.

Олег Приходько відомий своєю проукраїнською позицією, через що його неодноразово викликали на допити в російські силові структур. 8 червня 2016 року в Саках активіста затримали співробітники російської ГІБДД нібито через номерні знаки українського зразка на автомобілі. Після затримання на місце інциденту були викликані співробітники ФСБ.

8 лютого 2019 року в Криму в селі Оріхове Сакського району російські силовики провели обшук в будинку Олега Приходька. Силовики вилучили у нього українську символіку, прапори партії «Свобода», червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку і домашні CD-диски. Після обшуку Приходька відвезли до Сімферополя, де допитували, розпитуючи про його діяльність і зв’язки на материковій частині України.

25 червня 2019 року «Сакський районний суд» визнав Приходько винним в порушенні ч.1 ст.20.3 КоАП РФ (пропаганда або публічна демонстрація нацистської атрибутики або символіки) і оштрафував на 2 тисячі рублів.