У «ялтинській справі» політв’язнів перейшли до судових дебатів

Фото: Кримська солідарність.

У російському Ростові-на-Дону Північно-Кавказький окружний військовий суд закінчив судове слідство і перейшов до дебатів в сфабрикованій ФСБ справі “ялтинської групи мусульман” Мусліма Алієва, Вадима Сірука, Емір-Усеіна Куку, Рефата Алімова, Арсена Джеппарова і Інвера Бекірова.

Як повідомили адвокати обвинувачених, їх підзахисні протягом двох днів давали свідчення у справі. Провину вони не визнають, передає Бюро судової інформації.

Зокрема, Муслім Алієв заявив про повернення кримінальної справи прокурору. На його думку, в обвинувальному висновку було дуже багато помилок і неточностей. Однак суд відмовив у задоволенні клопотання Алієва.

Адвокат Сергій Легостов заявив, що підзахисні не рівні перед судом, як це гарантує ст. 19 Конституції РФ.

«Їм закидають додаткові статті звинувачення: насильницьке захоплення влади і насильницьку зміну конституційного ладу. Решта фігурантів подібних справ кваліфікується тільки за однією статтею – 205.5 КК РФ (Організація діяльності терористичної організації і участь в діяльності такої організації) », – зазначив Сергій Легостов.

«Протягом всього процесу звинувачення вказує на те, що ми, обвинувачені, – маргінальна меншість, що мова не йде про весь кримськотатарський народ. Але всі ми частина кримськотатарського народу, а репресії і звинувачення йдуть по відношенню до всього народу», – заявив Вадим Сірук.

Дебати у справі почнуться 10 жовтня.

Нагадаємо:

  • 11 лютого 2016 року в селищі Краснокам’янка (Велика Ялта) російські силовики провели обшук в будинку Інвера Бекирова і потім затримали його за підозрою в зв’язках з організацією «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною. Обшуки також були проведені в будинках трьох кримських мусульман в Бахчисараї, Алушті і Холмівці. За їх результатами були затримані член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, а також Муслім Алієв і Вадим Сірук.
  • 17 квітня 2016 року в Краснокам’янці російські силовики також провели обшук в будинках і затримали двох кримських татар Рефата Алімова і Арсена Джеппарова, яких звинуватили в участі в причетності до «Хізб ут-Тахрір».
  • В грудні 2017 року фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували до Росії в Ростов-на-Дону.
  • 14 лютого 2018 року в Ростові-на-Дону Північно-Кавказький окружний військовий суду розпочав розглядати по суті ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір».
  • 26 червня 2018 року, Емір-Усеїн Куку оголосив голодування в СІЗО Ростова-на-Дону, протестуючи проти сфабрикованих справ щодо нього та інших несправедливо заарештованих політичних в’язнів.  З моменту початку голодування Куку схуд на 9 кілограм. 18 липня Емір-Усеїн Куку на прохання дружини припинив голодування, щоб не завдати величезної шкоди здоров’ю.
  • Північно-Кавказький окружний військовий суд м Ростов-на-Дону (РФ) 24 вересня 2019 року залишив без змін запобіжний захід фігурантам «справи кримських мусульман», обвинувачених у зв’язках із забороненою в РФ релігійною організацією Хізб ут-Тахрір (Ялтинська група). Таким чином, Муслім Алієв, Вадим Сірук, Емір-Усеїн Куку, Рефат Алімов, Арсен Джеппаров і Інвер Бекіров залишаться в СІЗО Ростова-на-Дону до 18 листопада 2019 року.