76 років суворого режиму на всіх: вирок у справі “кримських мусульман”

Фото: Кримська солідарність

 У російському Ростові-на-Дону на засіданні Південного окружного військового суду  визнали винними в нібито організації та участі в терористичній організації і підготовці до насильницького захоплення влади фігурантів ялтинської групи сфабрикованої ФСБ «справи кримських мусульман» Мусліма Алієва, Вадима Сірука, Емір-Усеїна Куку, Рефата Алімова, Арсена Джеппарова і Інвера Бекірова. Їх засудили на терміни від 7 до 19 років позбавлення волі.

Про це повідомляє Кримська солідарність, передає Бюро судової інформації.

“Судова колегія” в особі Сапрунова Р.В, Подільського Р.В, Меркулова Д.В оголосила вирок щодо шістьох кримських татар мусульман і призначила ім терміни з обмеженням волі на рік:

– Алієву Мусліму –  19 років позбавлення волі;

– Бекірову Інверу –18 років позбавлення волі;

– Куку Емір-Усеїну – 12 років позбавлення волі;

– Сіруку Вадиму  –12 років;

– Джеппарову Арсену– 7 років позбавлення волі;

– Алімову Рефату –8 років позбавлення волі.

Таким чином, всього шість кримських мусульман отримали 76 років суворого режиму на всіх.

На думку адвокатів, протягом усього слідства не представлено жодного доказу провини і причетності підсудних до терористичних актів або насильства, а заарештовані кримські татари звинувачуються і засуджуються до різних термінів в колонії суворого режиму лише на підставі того, що відвідували релігійні збори і читали релігійну літературу, обговорювали соціально-політичні теми.

Нагадаємо:

  • 11 лютого 2016 року в селищі Краснокам’янка (Велика Ялта) російські силовики провели обшук в будинку Інвера Бекирова і потім затримали його за підозрою в зв’язках з організацією «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною. Обшуки також були проведені в будинках трьох кримських мусульман в Бахчисараї, Алушті і Холмівці. За їх результатами були затримані член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, а також Муслім Алієв і Вадим Сірук.
  • 17 квітня 2016 року в Краснокам’янці російські силовики також провели обшук в будинках і затримали двох кримських татар Рефата Алімова і Арсена Джеппарова, яких звинуватили в участі в причетності до «Хізб ут-Тахрір».
  • В грудні 2017 року фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» етапували до Росії в Ростов-на-Дону.
  • 14 лютого 2018 року в Ростові-на-Дону Північно-Кавказький окружний військовий суду розпочав розглядати по суті ялтинську «справу Хізб ут-Тахрір».
  • 26 червня 2018 року, Емір-Усеїн Куку оголосив голодування в СІЗО Ростова-на-Дону, протестуючи проти сфабрикованих справ щодо нього та інших несправедливо заарештованих політичних в’язнів.  З моменту початку голодування Куку схуд на 9 кілограм. 18 липня Емір-Усеїн Куку на прохання дружини припинив голодування, щоб не завдати величезної шкоди здоров’ю.