Фігуранти другої сімферопольської “справи кримських мусульман” залишились у СІЗО

“Київський районний суд” Сімферополя на три місяці продовжив арешт шістьом фігурантам другої сімферопольської «справи кримських мусульман».

Як йшлося у онлайн-трансляції Кримської солідарності, Ремзі Бекіров, Енвер Аметов, Осман Аріфмеметов, Сеітвелі Сейтабдіев, Різа Ізетов, Алім Карімов і Ерфан Османов залишаться під арештом в СІЗО до 15 лютого 2020 року.

Засдіння суду проходило стандартно: складається уявлення, що змінюються тільки прізвища підсудних, справи штапмуються однаково. Мій чоловік у своїй промові говорив, що його судять тільки за активність, небайдужість до свого народу”,  – розповіла дружина одного з підсудних Халіде Бекірова.

За словами адвокатів Едема Семедляева та Олексія Ладіна, захист у всіх своїх запереченнях вказував на необхідність застосування Четвертої Женевської конвенції.

“Переслідування людей за інакодумство – це злочин. Рано чи пізно кожному за це воздасться. Я хотів би нагадати, що в історії безліч прикладів, коли люди виступають в ролі катів, але з часом самі виявляються в такому положенні. На якій підставі нам виносять такі величезні терміни? До 2014 року в Криму не було «терористів» і «терористичних організацій», а потім вони почали, як на дріжджах, з’являтися і з’являтися. З якої причини? Питання навіть не риторичне, а більше до судді. Невже вас не дивує, що з 2014 року до вас посипалися такі справи? Або до нас відбувається переселення «терористів», – запитав у судді Різа Ізетов.

Нагадаємо:

  • 27 березня в Криму російські силовики провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строгонівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя. У мікрорайні Кам’янка силовики побили і затримали кілька кримських татар біля будинку місцевого жителя Рустема Шейхалієва.
  • У ФСБ РФ заявили, що в Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації «Хізб ут-Тахрір», забороненій в РФ.
  • У російському Ростові-на-Дону силовики затримали трьох активістів «Кримської солідарності» – Ремзі Бекирова, Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова, в будинках яких у Криму напередодні пройшли обшуки.
  • 27 і 28 березня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.
  • 29 березня всіх незаконно заарештованих в Криму 23 кримськотатарських активістів вивезли до РФ.