Обвинувальний акт неконкретний та надуманий: позиція фігурантів “другої бахчисарайської” справи кримських мусульман

Фото: Кримська солідарність

Фігуранти другої бахчисарайської” справи кримських мусульман Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекірьяев, Ернес Аметов, Едем Смаїл і Сервер Мустафаєв та їхні захисники висловили позицію по звинуваченню.

Як йшлося у трансляції Кримської солідарності, всі підсудні заявили. що вважають справу сфабрикованою та надуманою.

“Мені незрозуміло – яким чином, прийшовши в мечеть, я став учасником «терористичної» організації? Мені незрозуміло, яким це чином, прийшовши в мечеть, я хотів скинути російську владу? Мені ці речі незрозумілі! І я хотів би почути це зрозумілою мовою. Тому що  2 роки ми від прокурорів в Криму чули всі ці тези в формулювання. Тепер все-таки хочеться почути, яким це чином ми хотіли повалити владу? Почути і отримати якісь докази на те, в чому нас звинувачують!», – заявив Ернес Аметов.

Адвокатка Ліля Гемеджи заявила, що підсудні не можуть бути засуджені, оскільки в Конституції РФ сказано, що існує пріоритет міжнародного права над нормами національного права. А тому вна півострові повинна діяти Женевська конвенція.

“У 2012 році президент Росії Володимир Путін зустрічався з єгипетським лідером, який є членом партії «Брати-мусульмани». Потім Лавров зустрічався з представниками Талібан. Обидві організації були визнані терористичними, проте на даний момент немає перевірок і нікого до відповідальності не притягали. У мого підзахисного менше причин, щоб його підозрювати”, – заявив адвокат Едема Смаїлова Нізам Шейхмамбетов.

В цілому, підсудні та захисники наголошували на  тому, що обвинувальний акт прописаний некоректно, незрозуміло, його треба переробити; звинувачення – несправедливі.

Пізніше у справі  почали досліджувати докази. Наступне засідання відбудеться 27 листопада.

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов. Прес-служба ФСБ заявила про те, що в Криму нібито «припинили діяльність осередку послідовників «Хізб ут-Тахрір» і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями. «Київський районний суд» Сімферополя заарештував затриманих кримських татар.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 22 травня «Київський районний суд» Сімферполя заарештував Мустафаєва і Смаїлова. 6 лютого «суд» продовжив їм арешт до 9 квітня.
  • 8 лютого 2019 року «Верховний суд Криму» продовжив до 9 квітня арешт Серверу Зекерьяєву, Марлену Асанову, Мемету Бєлялову і Сейрану Салієву.
  • В кінці лютого в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації.
  • 5 березня слідство ФСБ посилило обвинувачення Мемету Бєлялову і Тимуру Ібрагімову, перекваліфікувавши його з «участі в діяльності в терористичній організації» на «організацію діяльності».