Одному з перших фігурантів “справи кримських мусульман” Прімову присудили 8 років адміннагляду

Фото: Крим.реалії

Фігуранту севастопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Нурі Прімову, термін арешту якого закінчується в лютому 2020 року, присудили вісім років адміністративного нагляду. 

Таке рішення прийняв Советський районний суд Республіки Марій Ел, повідомляє Кримська солідарність.

За словами адвоката Едема Семедляєва, адміністративний нагляд – ще одна міра покарання, яка в нічим не обґрунтована.

«Адміністративний нагляд встановлюється щодо повнолітньої особи. яка звільняється з місць позбавлення волі, має непогашену, або не зняту судимість за вчинення тяжкого, або особливо тяжкого злочину. Оскільки, нібито, «злочини» хлопців вважаються особливо тяжкими, їм також встановлюють адміністративний нагляд. Термін адміністративного нагляду встановлюється не раніше терміну для погашення судимості. По цій категорії справ, по терористичної спрямованості, по якій хлопці були засуджені, термін погашення судимості 8 років. Тому суд встановив Нурі Прімову адміністративний нагляд строком на 8 років. Це цілий ряд обмежень: необхідно завжди перебувати вдома з 22:00 до 06:00 ранку, не залишати територію Криму, або територію міста (це як встановить суд), два рази на місяць відзначатися“, – розповів Едем Семедляєв.

Адвокати розцінюють цей адміністративний нагляд як друге покарання.

Тобто Нурі Прімов свій термін відсидів, практично, і це покарання ми розцінюємо як черговий утиск. Тобто, з моменту затримання і вже після звільнення людини її всюди розцінюють як терориста і все законодавство прописано так, щоб навіть після звільнення людина не відчувала себе вільною. Думаю, що також адміністративні нагляди будуть призначені і Ваітову Рустему, і Ферату Сайфуллаєву, які теж готуються до звільнення найближчим часом», – прокоментував адвокат.

Крім того, за словами матері, Нурі Прімова постійно відправляють у штрафний ізолятор.

«Моєму синові, Прімову Нурі, залишилося 2 місяці відсидіти, але його весь час чомусь садять в ШІЗО: в позаминулому місяці він відсидів 10 діб, за два дні до цього йому прийшла посилка з дому, йому її не дали туди. В результаті багато продуктів пропало, які йому довелося викинути. Зараз знову посилка прийшла, він її повинен отримати 25-го, але на зв’язок чомусь не виходить“, – розповіла Райме Прімова.

Нагадаємо,

  • 23 січня 2015 року під Севастополем співробітники ФСБ затримали Рустема Ваітова, Нурі (Юрія) Прімова і Руслана Зейтуллаєва за підозрою в організації і участі в діяльності організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 2 квітня в с. Орлине (Севастополь) співробітники ФСБ провели обшук в будинку Ферата Сайфуллаєва, після чого затримали його за тою же підозрою.
  • 7 вересня суд засудив Руслана Зейтуллаева, якого російські силовики назвали організатором осередку «Хізб ут-Тахрір» до 7 років колонії загального режиму. Ферат Сайфуллаєв, Рустем Ваітов і Нурі Прімов отримали по 5 років виправної колонії загального режиму.
  • Рустема Ваїтова відправили відбувати покарання у виправній колонії №1 в російському місті Курган. Другий фігурант севастопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Ферат Сайфуллаєв був доставлений до ІК-17 Кіровської області в Омутнінську. Третій засуджений – Нурі (Юрій) Примов – знаходиться в ІК-5 в селищі Ясний Совєтського району Республіки Марій Ел.
  • В кінці грудня 2018 року Совєцький районний суд Республіки Марій Ел відмовив Прімову в умовно-достроковому звільненні.