“Справа моряків”: у Гаазі почалися перші слухання Арбітражного трибуналу

Фото: О.Зеркаль

У Гаазі почалися перші слухання Арбітражного трибуналу у справі про порушення Росією імунітету трьох українських військово-морських суден і 24 членів їх екіпажів.

За словами заступниці голови МЗС України Олени Зеркаль, слухання мають процедурний характер, передає БСІ

За результатом цих слухань Арбітраж прийме своє перше рішення та затвердить правила своєї роботи, визначить назву справи та засади транспарентності (можливості доступу широкого загалу до матеріалів справи), а також можливість трансляції слухань в режимі онлайн.

Ми наполягаємо на тому, що справа є терміновою, оскільки не зважаючи на те, що у вересні РФ звільнила наших моряків, кримінальні справи проти них тривають. Тобто, вона і надалі продовжує заперечувати імунітет українських моряків. Три дні тому – майже через рік після того, як 25 листопада 2018 року їх було захоплено – РФ звільнила наші кораблі, вилучивши з них зброю, комунікаційне обладнання і документи. Таким чином, РФ продовжує порушувати Наказ Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 року та Конвенцію ООН з морського права”, – нагадує Олена Зеркаль.

За її словами, трибунал має покласти край цим триваючим порушенням.

“Україна вимагає остаточного, обов’язкового рішення про визнання РФ винною у порушенні низки статей Конвенції. Незважаючи на те, що предметом справи є одне просте питання – кричуще порушення РФ фундаментального принципу міжнародного морського права – абсолютного імунітету військових суден та членів їхніх екіпажів, РФ намагається вибороти стільки ж часу для розгляду цієї справи, як і у справі стосовно порушення прав прибережної держави в Чорному і Азовському морях та у Керченській протоці. Крім того, Росія прагне зробити слухання максимально закритими”, – повідомила заступниця голови МЗС.

Сьогодні відбувся обмін позиціями та аргументами між сторонами. За словами Зеркаль, досягти згоди не вдалося.

22 листопада  Арбітраж ухвалить правила процедури своєї діяльності у цій справі.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.
  • 1 квітня 2019 Україна офіційно пред’явила РФ претензії в порушенні імунітету військових кораблів, гарантованих нормами міжнародного звичаєвого і морського права.
  • 25 травня Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав Росію негайно повернути Україні кораблі і їх екіпажі.