У окупованому Криму продовжують працювати понад три сотні”суддів-зрадників”

У окупованому Криму продовжують працювати більше трьох сотень “суддів-зрадників”.

Як повідомляє Кримська правозахисна група, всього за період окупації в «суди» загальної юрисдикції та апеляційні «суди» Криму указами президента РФ були призначени 463 особи. З них 312 – це громадяни України, переважна більшість з яких раніше були суддями в Криму до окупації або працювали в системі юстиції України. Мінімум 94 «судді» – громадяни РФ. Інформації про громадянство інших 57 поки не відомо.

Слід враховувати, що на листопад 2019 року далеко не всі «судді», призначені Володимиром Путіним в Крим, продовжують працювати. За цей період з них відправлено у відставку або померло 129 осіб. 7 осіб в 2019 році були переведені з «Верховного суду Республіки Крим» і «Севастопольського міського суду» в касаційні суди на території РФ”, – повідомляють правозахисники.

За даними КПГ, зі 129 звільнених «суддів» – не менше 106 – громадяни України, а 9 – громадяни РФ, по іншим 14 особам громадянство ще не визначено. Крім цього, з 9 російських суддів, які працювали в Криму, двоє припинили свою діяльність в зв’язку зі смертю, тобто, фактично, пішли у відставку тільки 7 росіян.

“Кількість звільнених колишніх українських суддів в кілька разів перевищує звільнених суддів з РФ. Це може говорити про прагнення окупаційної влади замінити місцевих (колишніх українських) «суддів» на громадян РФ. Також цікаво, що всі 7 «суддів», яких перевели з Криму в РФ, – громадяни РФ. До окупації вони були суддями в різних регіонах РФ, кілька років вони виносили або стверджували незаконні вироки, після чого пішли на підвищення в касаційні суди в РФ”, – йдеться у повідомленні правозахисників.

У КПГ зазначають, що серед переведених з Криму в РФ є Оксана Айкашева, Андрій Палій, Ольга Пластініна, Сергій Рубанов і Наталя Череватенко, які брали участь в політично-мотивованих справах або переслідуваннях за релігійними ознаками в Криму.

Наприклад, Палій виніс вироки фігурантам «справи українських диверсантів» Євгену Панову і Костянтину Давиденко. Рубанов і Палій залишали в силі рішення про утримання під вартою українських моряків. Айкашева, Палій, Пластініна, Рубанов і Череватенко 43 рази залишали під вартою фігурантів «справи кримських мусульман», – розповідають у КПГ.

Правозахисники вважають, для того, щоб виїзд з Криму в РФ не допоміг уникнути відповідальності«суддям», які брали участь в політичному переслідуванні в окупованому Криму, треба документувати такі злочини і включати таких “суддів” у санкційні списки.