ВРП закрила свої засідання від суспільства

Вища рада правосуддя (ВРП) закрила свої засідання від суспільства, знайшовши спосіб зманіпулювати законом. Так експертка з питань реформи правосуддя Центру протидії корупції Галина Чижик прокоментувала зміни у регламенті ВРП. 

Ці зміни в регламент- дискусійні. ВРП знайшла спосіб обійти відкритість. Так, закон чітко не прописує, що «має бути онлайн-трансляція засідань»і як раз цим і маніпулюють. Мовляв, якщо в законі не прописано, тому ми вирішили діяти саме так. Але, я думаю, що це не кінець, і суспільний тиск повинен змінити позицію ВРП“, – наголосила Галина Чижик.

Нагадаємо, з 12 листопада 2019 року відеотрансляція засідань Вищої ради правосуддя відбуватиметься за новими правилами – лише за наявності клопотань та згоди всіх сторін, щодо яких розглядається питання порядку денного. Такі зміни були внесені до Регламенту Вищої ради правосуддя 11 листопада.

У ВРП посилаються на дискусію на Другій Конференції європейських суддів і вважають, що “існує ризик того, що присутність телевізійних камер у суді може зашкодити провадженню та змінювати поведінку осіб, які беруть участь у слуханнях (судді, прокурори, адвокати, сторони, свідки тощо)”.

Як відомо, ВРП – ключовий орган у судовій владі, яка призначає та звільняє суддів. Перезавантаження ВРП, яке вимагала громадськість, не передбачається законом 1008.