“Друга бахчисарайська справа”: відвід головуючому судді

Фігуранти "другої бахчисарайської справи". Фото: Кримська солідарність

У “другій бахчисарайській” справі кримських мусульман продовжується допит свідків обвинувачення та розгляд клопотань. 

Як повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на трансляцію “Кримської солідарності”, слухання проходило в Південному окружному військовому суді Ростов-на-Дону. На засіданні повинні були продовжити допит “старшого оперуповноваженого ФСБ у Криму” Миколи Артикбаєва, який, за його словами, до 2014 року працював у бахчисарайському управлінні СБУ і спостерігав за мусульманською громадою в Криму. Проте він не з’явився на засіданні.
Суд вирішив почати розгляд клопотань захисту. Перше клопотання було від адвокатки Лілі Гемеджі, в якому вона говорить, що тримання підсудного «в клітці» і допит свідка по відеозв’язку перешкоджає реалізації  права на захист. Суд відмовив у клопотанні.
Гемеджі заявила відвід головуючому судді Зубаїрову.
«Ваші поведінка, тон, зауваження абсолютно недоречні в даному судовому процесі. І по відношенню до мене, і по відношенню до моїх клопотань, і по відношенню до моїх підзахисних. Ви постійно порушуєте регламент судового засідання, відхиляєте або не розглядаєте вчасно подані клопотання. Також йде постійна підказка свідкові про те, як потрібно поводитися. Виявляється явна зацікавленість у результаті справи, упередженість і обвинувальний ухил“, – заявила адвокатка.
Після перерви суд відмовив у клопотанні про відвід.
Ліля Гемеджі клопотала про перенесення засідання суду через погане самопочуття. Наступне засідання відбудеться 23 грудня.

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова.
  • В кінці лютого в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації.