Екс-депутатка ВР Крима Світлана Савченко отримала 14 років

Екс-депутатка ВР Крима Світлана Савченко отримала заочно 14 років за держзраду.

Про це повідомили в прокуратурі АРК.

Таке заочно рішення виніс Святошинський районний суд міста Києва.

«За вчинення злочинів проти основ національної безпеки особи повинні бути притягнуті до кримінальної відповідальності і як приклад, депутата Світлану Савченко визнано винною у державній зраді та засуджено до 14 років позбавлення волі. Принциповим обов’язком прокуратури автономії при підтриманні публічного обвинувачення було довести вину та забезпечити невідворотність покарання» – зазначив Ігор Поночовний, прокурор Криму.

У суді прокуратура довела вину депутата у вчиненні дій спрямованих на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканості України, а саме надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Вироком суду встановлено, що Савченко брала участь у засіданнях Верховної Ради Криму, на яких прийнято постанову «О независимости Крыма», згідно з якою створено нелегітимне державне утворення «Республика Крым», а також постанову «О правоприемстве Республики Крым». Ці дії в подальшому призвели до окупації півострова Крим.

Крім того, Світлана Савченко взяла участь у позачерговому засіданні незаконно створеного органу «Государственный Совет Республики Крым», чим забезпечила функціонування вказаного незаконно створеного органу, та своїм голосуванням у засіданні, на якому прийнято так звану «Конституцию Республики Крым», відповідно до якої «Республіка Крим стала невід’ємною частиною території Російської Федерації».

Наразі Світлана Савченко є депутаткою Держдуми Росії, членкинею комітету з культури.

  • Прокуратура АРК направила до суду обвинувальні акти щодо двох колишніх депутатів Верховної Ради Криму, які звинувачуються в державній зраді. Мова йде про ексдепутатів Сергія Федоркіна і Олександра Овдієнко.