Фігурантів «справи кримських диверсантів» Дудку та Бессарабова етапують у колонію Ставропольського краю

Фігуранти «справи кримських диверсантів» Володимир Дудка та Олексій Бессарабов відбуватимуть незаконне покарання в одній з колоній Ставропольського краю.

Про це йдеться у відповіді російського омбудсмена Тетяни Москалькової на запит українського омбудсмена Людмили Денисової про місцезнаходження, а також фізичний стан українців Володимира Дудки і Олексія Бессарабова.

За даними Кримської правозахисної групи, у Ставропольському краї знаходиться вісім колоній, два слідчих ізолятори, а також одне лікувально-виправної установи. Засуджені українці Дудка і Бессарабов, за даними КПГ, будуть доставлені в колонію №1 або в колонію №11.

Кримська правозахисна група нагадує, що етапування громадян України з Криму в РФ порушує ст. 49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє переміщення жителів окупованих територій на територію країни-окупанта.

Нагадаємо:

  • 9 листопада 2016 року ФСБ РФ затримала в окупованому Севастополі українських громадян, яких російська спецслужба називає «членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України». Затримані Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудка нібито готували диверсійні акти в Криму.
  • Дмитро Штибліков в 2004 році був звільнений в запас з лав ЗС України і до 2014 року працював в Севастополі аналітиком в неурядовій організації Центр сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону «Номос», що припинив діяльність після окупації Криму. Олексій Бессарабов також працював в центрі «Номос» експертом. Володимир Дудка – капітан 2-го рангу запасу, колишній командир корабля управління «Сімферополь» ВМС України.
  • 18 травня 2017 року Штибліков уклав досудову угоду зі слідством і визнав свою провину. Жодного з незалежних адвокатів до нього не допустили. 16 листопада 2017 року «Севастопольський міський суд» засудив Штиблікова до 5 років позбавлення в колонії строго режиму і штрафу в розмірі 200 рублів.
  • 2 серпня 2018 року в «Севастопольському міському суді» почався розгляд по суті «справи диверсантів» Володимира Дудки і Олексія Бессарабова, яких ФСБ обвинувачує в нібито підготовці «диверсій» на території півострова і незаконному зберіганні вибухових речовин.
  • Так званий «Севастопольський міський суд» 4 квітня засудив Олексія Бессарабова і Володимира Дудку до 14 років позбавлення волі кожного за сфабрикованим ФСБ звинуваченням в “підготовці диверсій” на території півострова.
  • 15 жовтня 2019 року Верховний суд Росії залишив без змін вирок