“ФСБ використовує таємних свідків як броню”, – адвокат про другу “бахчисарайську справу” кримських мусульман

Фото: Кримська солідарність

Показання засекречених свідків у “другій бахчисарайській” справі кримських мусульман неможливо перевірити.

Про це повідомил адвокат Сергій Легостов, передає “Кримська солідарність”.

У провадженні у “другій бахчисарайській справі” кримських мусульман захист почав допит оперативного співробітника ФСБ Миколи Артикбаєва.

За словами адвоката Сергія Легостова, співробітник ФСБ в своїх відповідях на питання захисту в більшості випадків посилався на свідчення засекречених свідків. Достовірність яких, як пояснює захисник, перевірити практично неможливо.

«Головне, що я хотів би відзначити в допиті оперативного співробітника ФСБ Миколи Артикбаєва – в своїх свідченнях суду він практично повністю посилається на свідчення засекречених свідків. За словами Артикбаєва, ці свідки є членами Хізб ут-Тахрір, проте їх не стали притягати до відповідальності в обмін на свідчення проти наших підзахисних», – розповів Легостов.

Подібна позиція оперативного співробітника ФСБ, за словами адвоката – це «можливість” для слідства і суду».

«За показаннями таємних свідків, яких ти не бачиш, яким змінюють голос, з якими не можна провести очну ставку, можна заховати що завгодно. Для ФСБ – це броня », – пояснює адвокат.

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова.
  • В кінці лютого в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації.