Смерть Веджіє Кашка безпосередньо пов’язана з діями силовиків, – експертиза

Веджие Кашка. Фото: atr.ua

Смерть ветеранки кримськотатарського руху Веджіє Кашка безпосередньо пов’язана з діями силовиків. Ці висновки експертизи адвокат Микола Полозов стали основою скарги на ім’я керівника “слідчого відділу” в Криму на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом смерті Веджіє Кашка, винесеного в минулому році.

Про це Микола Полозов написав в своєму Фейсбуці, передає Бюро судновий інформації.

Тоді слідча Надія Балашова, провівши дослідчу перевірку, відмовилася порушувати кримінальну справу за фактом смерті Веджіє Кашка за статтями “вбивство”, “заподіяння смерті з необережності” і “заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть”.

Як нагадав адвокат, також було відмовлено в порушенні кримінальної справи за перевищення і зловживання посадовими повноваженнями щодо співробітників Росгвардіі Светікова і Грекова, а також співробітників ЦПЕ Кашпанова, Шамбазова і Белашова. Відмовлено було і в порушенні справи про заподіяння смерті з необережності через неналежне виконання професійних обов’язків щодо лікаря швидкої допомоги, яка здійснювала реанімаційні заходи.

Протягом кількох місяців слідча Балашова перешкоджала мені в ознайомленні з матеріалом перевірки, в тому числі незаконно приховуючи частину інформації з цієї справи, до якої доступ не міг бути обмежений. Тільки в судовому порядку, оскарживши незаконні дії слідчого, мені вдалося повністю ознайомитися з тим матеріалом “, – розповів Микола Полозов.

На прохання рідних Веджіє Кашка адвокат замовив незалежне медичне дослідження із залученням російських і іспанських експертів, які на підставі матеріалів, зібраних слідчим в рамках дослідчої перевірки, склали експертний висновок.

Згідно з висновками експертів, стрімке погіршення стану здоров’я Веджіє Кашка і її смерть знаходяться в прямому причинно-наслідковому зв’язку з діями російських силовиків, які здійснювали її затримання. Експерти детально вказали, які саме обставини і який комплекс дій привів до таких тяжких наслідків. Це експертний висновок послужив достатньою підставою для підготовки скарги“, – зазначив адвокат.

Крім того, пише адвокат, вдалося встановити, що слідчий МВС Ірина Сідіропуло, яка брала участь в спецоперації із захоплення Веджіє Кашка, а також Асана Чапуха, Казима Аметова, Бекіра Дегерменджі і Руслана Трубача, проводила щодо Веджіє Кашка слідчі дії вже після того, як їй стало погано, фактично в кареті швидкої допомоги, не дозволяючи лікарям відвезти її в реанімацію, внаслідок чого було втрачено той дорогоцінний час, коли Веджіє Кашка могли надати необхідну медичну допомогу і комплекс реанімаційних мероприя ий в умовах стаціонару. Медики не встигли довезти Веджіє Кашка в лікарню і вона померла прямо в машині швидкої допомоги по дорозі в лікарню.

Проте слідчий СК Балашова навіть не спробувала дати належну правову оцінку таким діям своєї колеги з МВС. Я переконаний, що були достатні шанси врятувати Веджіє Кашка. Не вистачило часу. Через ці горезвісні слідчі дії, які, безумовно, можна було відкласти на потім. Російська влада вкрай неефективно розслідує обставини її загибелі і зовсім не поспішає притягнути до відповідальності тих силовиків, які, безсумнівно, причетні до її загибелі “, – зазначив Микола Полозов.

Нагадаємо:

  • 23 листопада 2017 року в Сімферополі російські силовики затримали кримських татар – Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджі, яких звинуватили в нібито «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини. У момент затримання активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху 83-й Веджіє Кашка, яка перебувала з ними. Жінку забрала з місця подій «швидка», однак вона померла по дорозі в лікарню.
  • За словами активістів, громадянин Туреччини Юсуф Айтан шахрайством вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка. Активісти намагалися допомогти її сім’ї повернути кошти. Юсуф Айтан пообіцяв повернути гроші і запросив Веджіє Кашка разом з активістами в кафе нібито для передачі коштів. Там їх і затримали силовики. «Кримське управління ФСБ» звинуватило затриманих активістів у «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини.
  • 4 квітня Бекір Дегерменджі, Асан Чапух, Казім Аметов і Руслан Трубач не визнали свою провину в нібито вимаганні та заявили, що діяли в інтересах Веджіє Кашка, яка померла після затримання російськими силовиками.
  • 17 квітня 2019 року “Київський районний суд” виніс вирок фігурантам «справи Веджіє Кашка», обвинувачених у вимаганні коштів. Руслана Трубача, Бекіра Дегерменджі і Казима Аметова суд засудив до 3 років умовно, з випробувальним терміном на 3 роки. Асану Чапуху суд призначив покарання у вигляді 3,5 років умовно, з випробувальним терміном 3 роки.
  • Т.зв. “Верховний суд” залишив рішення “Київського районного суду” без зміни і відмовив у задоволенні апеляційних скарг фігурантам «справи Веджіє Кашка»