Верховний суд РФ розгляне апеляцію по “другій сімферопольській справі” кримських мусульман

У Верховному Суді Росії розглянуть апеляційну скаргу на вирок фігурантам “сімферопольської справи” кримських мусульман, які отримали від 12 до 17 років колонії суворого режиму.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на «Кримську солідарність».

«Кримінальну справу Абдуллаєва Теймура Рза-огли, Абдуллаєв Узеира Рза-огли, Джемаденова Еміля Енверович, Ісмаїлова Рустема Якубовича, Саледінова Айдера Діляверовіча в апеляційному порядку буде слухатися 24 грудня 2019 року в 9.30 ранку в Верховному Суді Російської Федерації за адресою: Москва, Малий Харитоньевский провулок , 12 », – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо:

  • 12 жовтня 2016 року в мікрорайонах Кам’янка і Строгонівка під Сімферополем було проведено обшуки в будинках кримських татар, після чого за підозрою в зв’язках із забороненою в РФ організацією «Хізб ут-Тахрір» російським силовиками було затримано 5 мусульман: Теймур Абдуллаєв, Узеїр Абдуллаєв , Еміль Джемаденов, Айдер Саледінов і Рустем Ісмаїлов.
  • Захисники заарештованих і засуджених по «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам
  • 18 червня Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону визнав «винними» фігурантів першої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» в організації або участі в «діяльності терористичної організації» і засудив їх до відбування покарання в колонії суворого режиму.
    Суддя Колеснік виніс вирок:«Визнати винним Абдуллаєва Теймура терміном на 17 років суворого режиму з обмеженням свободи на термін 1 рік 6 місяців; Визнати винним Абдуллаєва Узеира терміном на 13 років; Визнати винним Саледінова Айдера терміном на 12 років; Визнати винним Рустема Ісмаїлова терміном на 14 років; Визнати винним Джемаденова Еміля терміном на 12 років».