ВРП не звільнила “суддю Майдану” Аблова

Вища рада правосуддя не звільнила суддю Окружного адміністративного суду Києва Євгена Аблова, а винесла догану з позбавленням доплат до зарплати на 3 місяці. Таке рішення було прийнято на засіданні ВРП одноголосно: 13 членів “за”.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на пряму трансляцію засідання.

Як відомо, сьогодні ВРП розглядала скаргу Євгена Аблова на рішення Дисциплінарної палати ВРП про звільнення судді. Вища рада правосуддя мала шанс остаточно звільнити Євгена Аблова.

Протягом 5 років у Вищої ради правосуддя було досить можливостей притягнути суддів Майдану, в тому числі, і Аблова, до відповідальності. На жаль, ми бачимо, що ВРП не хоче робити все для того, щоб українське правосуддя було справедливим. Тому ми маємо докласти всіх зусиль для того, щоб цей склад ВРП був перезавантажений, а у новий склад мають потрапити достойні та доброчесні. Лише тоді можемо очікувати, що Аблов та його «колеги», які готові приймати неправосудні рішення, будуть звільнені», – сказав адвокаційний менеджер Фундації DEJURE Степан Берко.

Нагадаємо,

  • У грудні 2013 року за півтори години суддя Євген Аблов прийняв рішення про заборону«будь-яким особам вчиняти дії щодо блокування будь-яким способом усіх вулиць, де проходили акції протесту». Таке рішення фактично дозволило «Беркуту» розігнати учасників мирного протесту під час Революції гідності.
  • Аблов також відомий рішенням щодо так званих “рюкзаків Авакова”. Він був у складі колегії, яка відмовилась скасувати результати конкурсних торгів на постачання рюкзаків. У тендері тоді перемогла фірма, за даними журналістів, наближена до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та його сина.
  • Рішенням судді Аблова Гостинний двір був виключений із переліку пам’яток архітектури.
  • Євген Аблов приватизував і продав службову квартиру за 9 мільйонів гривень, фігурував на “плівках Вовка