ВРУ повинна провести відкритий конкурс на посаду членів ВРП: заява

Фото: УНН

Громадські організації закликають парламентські фракції і групи провести відкритий конкурс на посади членів Вищої ради правосуддя. 

Про це йдеться у відкритому зверненні організацій Transparency International Ukraine, Фундації DEJURE, Центру протидії корупції, Всеукраїнському Об’єднанні “Автомайдан”.

Як відомо, апарат Верховної Ради 10 грудня оголосив про початок прийому пропозицій щодо кандидатур на два вакантних місця у Вищій раді правосуддя (ВРП).

Відповідно до регламенту Верховної Ради, делегувати кандидатів до складу ВРП можуть лише парламентські фракції та групи. Фракція та група може подати по одній кандидатурі на вакантну посаду.

Саме тому вибір представників до найважливішого органу суддівського врядування у парламенті дуже часто відбувається між партійними юристами чи депутатами. Водночас, шановані правники, не афілійовані з депутатськими групами і фракціями, позбавлені можливості бути обраними до ВРП. Саме тому ми закликаємо кожну парламентську фракцію та групу провести відкритий конкурс, щоби подати на розгляд парламенту найбільш гідні кандидатури до ВРП. Вважаємо, що цей процес можливий та не потребує змін до регламенту чи інших законів“, – йдеться у зверненні.

В організаціях вважають, що кожна фракція та група має публічно оголосити про готовність розглянути кандидатури усіх охочих взяти участь у конкурсі та повідомити спосіб, у який кандидати можуть зголошуватись для участі. Для того, щоб максимально спростити цей процес та запобігти зловживанням з боку потенційних кандидатів, пропонується, щоб особи, які бажають взяти участь у конкурсі, одразу подавали для розгляду фракцій та груп весь пакет документів, який вимагає закон.

Ми переконані, що якщо парламентські фракції та групи, не чекаючи на законодавчі зміни, роблять процес добору членів ВРП більш відкритим, це не тільки сприятиме позитивним зрушенням у судовій реформі та процесі очищення судової влади, але й забезпечить зростання довіри до судової влади, а також до парламенту та політичних партій, представлених у ньому“, – йдеться у заяві.

  • Нагадаємо, у жовтні резидент Володимир Зеленський призначив одного з двох кандидатів на посаду нового члена Вищої ради правосуддя (ВРП). Посаду отримала суддя Оксана Блажівська – одна з двох кандидатів, у діях та документах яких Громадська рада доброчесності знайшла ознаки недоброчесності.
  • Як відомо, ВРП – ключовий орган у судовій владі, яка призначає та звільняє суддів. Чому конкурс у ВРП важливий, можно прочитати тут
  • Перезавантаження ВРП, яке вимагала громадськість, не передбачається законом 1008. Більше про основні ініціативи нового закону про перезавантаження судової системи у матеріалі.