Бойовики «ЛНР» намагались завербувати посадовця управління Мінюсту на Луганщині – СБУ

Контррозвідка СБУ викрила спробу представників так званого «МДБ ЛНР» завербувати посадовця одного з регіональних підрозділів Мін’юсту України в Луганській області, батько якого обіймає відповідальну посаду в одній із вищих судових інстанцій України.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на пресцентр Служби безпеки України.

Як встановили оперативники СБУ, представники «МДБ ЛНР» затримали юриста під час його поїздки до тимчасово окупованого Луганська. Бойовиків зацікавив не лише факт його роботи у державній структурі, але й те що його батько обіймає відповідальну посаду в одній із вищих судових інстанцій України.

«Удаючись до методів психологічного тиску, шантажу та погрожуючи позбавленням волі, «мгбівці» змусили чоловіка підписати згоду на конфіденційне співробітництво. За завданням терористів він мав збирати та передавати їм інформацію про своїх колег, співробітників правоохоронних та державних установ Луганщини, а також щодо службової діяльності батька. Інструкції від кураторів «агент» мав отримувати телефоном», – розповіли у спецслужбі.

Відразу після повернення на підконтрольну українській владі територію посадовець потрапив до поля зору контррозвідників СБУ.

Наразі чоловік надав детальні свідчення щодо обставин свого вербування окупантами та поставлених завдань. Перевірка показала, що посадовець не вчинив жодних дій на шкоду державній безпеці України.

У СБУ нагадали, що відповідно до ст.111 Кримінального кодексу України, державна зрада карається позбавленням волі строком до 15 років. Водночас звільняється від кримінальної відповідальності громадяни України, які на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників жодних дій не вчинили і добровільно повідомили правоохоронцям про свій зв’язок з ними та про отримане завдання.

Нагадаємо:

  • У листопаді 2019 року контррозвідка СБУ розкрила спробу завербувати російськими спецслужбами колишнього військовослужбовця, полковника запасу ЗСУ, коли той відвідував рідних в окупованому Криму.
  • У грудні 2019 року у Харківській області оперативники СБУ блокували спробу ФСБ РФ отримати інформатора у лавах Збройних сил України.