Двоє обвинувачених у вбивстві полковника СБУ Хараберюша отримали по 12 років, але були звільнені у залі суду

Підірване авто Хараберюша. Фото: Цензор.нет

По 12 років ув’язнення отримали двоє обвинувачених у вбивстві полковника СБУ Хараберюша. Обвинувачених звільнили з-під варти в залі суду під «особисте зобов’язання».

Як повідомляє  «Бюро судової інформації» із посиланням на вирок Іллічівського районного суду, судове засідання відбулось 26 грудня 2019 року за участі присяжних.

Слідство стверджує, що один з обвинувачених привіз вибухівку в Маріуполь, інший — зібрав її у єдиний пристрій. Обвинувачених звільнили з-під варти в залі суду під «особисте зобов’язання». Чи були вони звільнені під час останнього «обміну”, невідомо.

Перед судом постали двоє людей. Едуард Бондаренко, пенсіонер, мешкав у селі Георгіївка Мар’їнського району, що знаходиться на підконтрольній Україні частині Донецької області. Сергій Пастухов — мешканець Мар’їнки, раніше був тричі судимий — за грабіж, незаконні операції з металобрухтом та крадіжки.

За матеріалами справи, Бондаренко у грудні 2016-го приїхав у Донецьк, щоб попросити свого знайомого із так званого «МГБ ДНР» про послугу для своєї доньки -студентки. Навзаєм чоловік погодився надавати бойовикам інформацію про кількість, різновиди, місця дислокації військової техніки та солдатів АТО.

У середині березня 2017-го Пастухов на вимогу бойовиків погодився зберігати вибухівку. Посилку з вибухівкою в розібраному вигляді Пастухов передав у Маріуполі Юлії Прасоловій — диверсантці, яка отримала 12 років позбавлення волі за те, що заклала вибухівку під авто полковника СБУ Олександра Хараберюша. Після отримання вироку Прасолову віддали Росії в рамках звільнення утримуваних осіб 7 вересня 2019-го.

Юлія Прасолова ТСН.ua

За матеріалами справи, Юлія Прасолова сховала пакет зі складовими частина вибухового пристрою між гаражами. Увечері 30 березня до схованки навідався Едуард Бондаренко, завданням якого було зібрати вибуховий пристрій. Чоловік зробив це й залишив бомбу на тому ж місці між гаражами, звідки його забрала Прасолова. Через кілька годин вона прикріпила бомбу до автомобіля Хараберюша.

Ранком 31 березня в Маріуполі в результаті вибуху в авто загинув полковник СБУ Олександр Хараберюш, якого керівництво Служби назвало Олександра Хараберюша кращим контррозвідником в Україні.

«СБУ зробить усе, щоб знайти та покарати винних. Борги ми віддаємо швидко», — сказав тодішній голова СБ України Василь Грицак.

Полковника нагородили орденом «За мужність» посмертно. Нагороду отримав його батько.

Пастухова та Бондаренка затримали через рік після теракту — 28 березня 2018. Їх засудили до 12 років позбавлення волі за статтями 258–3 (участь у терористичній організації), 263 (незаконне поводження зі зброєю), 263–1 (виготовлення вибухівки), 258 (терористичний акт) ККУ.

Однак  в залі суду їх звільнили, змінивши запобіжний захід із тримання під вартою на особисте зобов’язання до моменту набрання вироком законної сили.

Вирок оголошувався 26 грудня 2019 року, тобто, за два дні до взаємного звільнення утримуваних осіб. Чи пішли на обмін слідом за Юлією Прасоловою обвинувачені Пастухов та Бондаренко — невідомо, оскільки ні Україна, ні Росія та ОРДЛО не оприлюднюють імена осіб, звільнених Україною.

За кілька днів до обміну суди відпускали під особисте зобов’язання обвинувачених та засуджених за скоєння тяжких злочинів:

  • Слов’янський міськрайонний суд Донецької області засудив трьох затриманих минулого року під Горлівкою бойовиків так званої «ДНР» до 9 років позбавлення волі кожного. Усі вони брали участь у бойових зіткненнях проти Збройних Сил України. До набрання чинності вироку бойовикам призначили запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.
  • Бойовик «ЛНР» Валерій Єфіменко був засуджений на 2 роки та 10 місяців за ведення агресивної війни та участь у незаконному збройному формуванні (НЗФ). Він пробув за гратами трохи більше року. У вироку написано, що його готували до обміну.