Командир розвідувального взводу «ЛНР» отримав 8 років позбавлення волі, але його відпустили для обміну

Вішнікін. Фото СБУ

Бойовику, який був командиром розвідувального взводу «ЛНР», суд призначив 8 років позбавлення волі. Однак його звільнили під «особисте зобов’язання», щоб обміняти під кінець 2019 року.

Про це повідомляє «Бюро судової інформації» з посиланням на вирок Галицького районного суду Львова від 24 грудня 2019 року.

За інформацією, викладеною у вироку, Вішнікін приєднався до «ЛНР» у листопаді 2015-го. Спочатку був санітаром по евакуації поранених медичного взводу.

У січні 2016-го Дмитро Вішнікін був призначений на посаду інженера-сапера «розвідувального взводу мотострілецького батальйону народної міліції ЛНР». А в березні 2016-го став командиром розвідувального взводу із військовим званням «рядовий».

Того ж місяця через особисті мотиви самовільно покинув вказане НЗФ, через що бойовики перестали вважати Вішнікіна своїм спільником.

Чоловіка затримали співробітники СБУ 13 березня 2018 року. Він намагався в’їхати на підконтрольну українській владі територію для вирішення особистих питань.

Під час судового засідання обвинувачений частково визнав провину. Пояснив суду, що у 2015-му приєднався до незаконного збройного формування, щоб пройти курс молодого бійця. За його словами, цей курс допоміг би швидше влаштуватися на підприємство електриком. У подальшому Вішнікіна призначали на інші посади в збройному формуванні, аж до командира розвідувального взводу. У березні 2016, розуміючи, що його із працевлаштуванням обманули, пішов у «самоволку». Зазначив, що не брав участі в бойових діях.

Дмитра Вішнікіна обвинувачували за статтею 258–3 Кримінального кодексу (участь у терористичній організації). Суд визнав його вину повністю доведеною. Призначили покарання у вигляді 8 років позбавлення волі.

Однак суд дозволив відпустити його під «особисте зобов’язання» на волю у зв’язку з проведенням обміну обвинуваченого на осіб, що знаходяться в полоні терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР» — про це написано у вироку. Обмін відбувся 29 грудня 2019 року. Чи виїхав Вішнікін на непідконтрольну Україні територію, офіційних підтверджень немає.

За кілька днів до обміну суди відпускали під особисте зобов’язання обвинувачених та засуджених за скоєння тяжких злочинів:

  • По 12 років ув’язнення отримали двоє обвинувачених у вбивстві полковника СБУ Хараберюша. Обвинувачених звільнили з-під варти в залі суду під «особисте зобов’язання».
  • Слов’янський міськрайонний суд Донецької області засудив трьох затриманих минулого року під Горлівкою бойовиків так званої «ДНР» до 9 років позбавлення волі кожного. Усі вони брали участь у бойових зіткненнях проти Збройних Сил України. До набрання чинності вироку бойовикам призначили запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.
  • Бойовик «ЛНР» Валерій Єфіменко був засуджений на 2 роки та 10 місяців за ведення агресивної війни та участь у незаконному збройному формуванні (НЗФ). Він пробув за гратами трохи більше року. У вироку написано, що його готували до обміну.