Кримінальне провадження «єдинороса» із Севастополя Кучерявого закрили за строком давності

Обвинувачений Ігор Кучерявий у Дніпровському суді Києва, 27.01.2020

Кримінальне провадження за обвинуваченням учасника «тактичної групи» «Автоканал Севастополя» Ігоря Кучерявого суддя Дніпровського районного суду Києва Віра Левко закрила під час підготовчого засідання. Його звільнили від кримінальної відповідальності через те, що минув строк давності.

Про це повідомляє «Бюро судової інформації».

За матеріалами кримінального провадження, у березні 2014 року Ігор Кучерявий вступив до так званої «тактичної групи» «Автоканал Севастополя», яка по радіоканалу на частоті 446 MHz координувала діяльність блокпостів і виїзди бійців незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя», а також активно протидіяла українським військовим.

Кучерявий провину повністю визнав. Його адвокат, Ігор Мокін, під час підготовчого засідання подав клопотання про закриття провадження у зв’язку з тим, що закінчився строк давності.

Ігор Кучерявий Фото: Facebook Игорь Кучерявый

Прокурор Ігор Корженко не заперечував проти закриття кримінального провадження.

«Станом на сьогодні пройшло більше п’яти років, тому сторона обвинувачення не буде заперечувати проти заявленого клопотання», — сказав прокурор.

Згідно статті 49 Кримінального кодексу України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо від моменту вчинення нею злочину й до набрання вироку законної сили минули передбачені статтею строки. Частина 2 статті 110 ККУ (в редакції 2001 року), за якою обвинувачували Кучерявого, відноситься до злочинів середньої тяжкості. Отже, має строк давності — 5 років, який уже сплив.

«На сьогоднішній день кримінальна справа по відношенню до Ігоря Кучерявого закрита, і його звільнено від кримінальної відповідальності», — сказав у коментарі «БСІ» адвокат Ігор Мокін. «Він не був під вартою. Під час досудового розслідування він знаходився в Херсоні. Йому було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту».

  • 3 грудня 2019 року в КПВВ «Каланчак» затримали до з’ясування причетності до скоєння злочинів у складі підрозділу «Самооборони Севастополя» члена регіональної політради партії «Единая Россия» та незаконного формування «Автоканал Севастополя» Ігоря Кучерявого. Він приїхав на вільну територію України з метою оформлення українського закордонного паспорта.
  • Кучерявому інкримінували посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України). Санкція статті передбачає покарання від 3 до 5 років ув’язнення.
  • Строк давності для сепаратистів, які вчиняли злочини середньої тяжкості у 2014 році, сплив. Їх можна звільняти від кримінальної відповідальності. Вони «чисті перед законом» і можуть балотуватися хоч у президенти України, писала Валентина Самар, головна редакторка Центру журналістських розслідувань для видання DT.UA.