Кримський суддя Юрій Берещанський отримав заочно 12 років за держзраду

Так званий "Ялтинський міський суд". Фото: ялтаинформ.рф

Святошинський райсуд Києва заочно засудив за державну зраду до 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна суддю Ялтинського міського суду Юрія Берещанського, який у 2014 році після окупації Криму перейшов на службу до Росії.

Суд визнав кримського суддю винним у державній зраді за ч.1 ст.111 КК України, повідомляє Офіс генерального прокурора.

В ході судового розгляду встановлено, що громадянин України — суддя Ялтинського міськсуду у березні-листопаді 2014 року забезпечував становлення та зміцнення окупаційної влади РФ шляхом безпосередньої участі в утворенні та функціонуванні незаконно створених російських окупаційних органів на тимчасово окупованій території півострова Крим.

«Окрім того, він, будучи призначеним на посаду судді так званого «Ялтинського міського суду Республіки Крим Російської Федерації», виконував функції представника окупаційної судової влади держави-агресора з метою недопущення контролю української влади на території АР Крим. Таким чином, зазначена особа умисно надала допомогу РФ в проведенні підривної діяльності проти України на шкоду суверенітету та територіальній цілісності нашої державі», — йдеться у повідомленні.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, загалом на судовому розгляді та на стадії досудового розслідування знаходяться понад 300 кримінальних проваджень за фактом державної зради суддів.

За даними сайту «Судова влада України», покарання отримав колишній суддя Юрій Берещанський.

На порталі «Судьи России» вказано, що з 21 липня 2017 року Берещанський пішов у відставку. Також наведені відгуки користувачів про роботу колишнього судді. Усі відгуки негативні.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • Святошинський райсуд Києва визнав винним суддю Красногвардійського районного суду АР Крим у державній зраді та призначив йому покарання у вигляді 12 років позбавлення волі.