Кримський татарин Машаріпов у «суді» заявив про тортури і фальсифікацію справи

Юнус Машаріпов. Фото: Кримський процес

У справі кримського татарина Юнуса Машаріпова, обвинуваченого ФСБ у незаконному виготовленні та зберіганні вибухових речовин, сторона захисту заявила відвід «судді» та «прокурору».

Як повідомляє Кримський процес, у так званому «Ялтинському міському суді» відбулося чергове засідання в справі стосовно Юнуса Машаріпова, у ході якого був допитаний підсудний. Засідання проходило в закритому режимі і тривало чотири години.

Машаріпов у суді заявив, що до нього застосовувалися тортури для того, щоб він дав свідчення. Додав, що не скоював інкримінованого злочину. Також він підкреслив, що в кримінальній справі є багато підроблених і сфальсифікованих документів.

Також були допитані два свідки обвинувачення, оперативні співробітники ФСБ, які брали участь у слідчих діях.

За інформацією адвоката Олексія Ладіна, на початку засідання було заявлено відвід «судді» Сергію Смірнову і «прокурору». Проте обидва клопотання не були підтримані.

Нагадаємо,

  • У грудні 2017 року в Криму житель Ялти, правозахисник Юнус Машаріпов, заарештований за звинуваченням у нібито виготовленні вибухового пристрою, заявив про тортури з боку співробітників ФСБ, які змусили його обмовити себе. Він розповів, що 27 вересня 2017 року невідомі напали на нього, побили, а потім доставили в будівлю управління ФСБ у Ялті, де його допитували про поїздки на материкову Україну. На допиті він повідомив, що з 2014 року він займався правозахисною діяльністю, «повідомляючи організаціям про порушення прав дітей, інвалідів, пенсіонерів». Після цього Машаріпова почали бити й катувати електричним струмом. Правозахисник стверджує, що йому довелося обмовити себе. У свідченнях, які, за словами Машаріпова, були отримані під тортурами, він вказав, що був «агентом СБУ і виконував їх завдання». Його змусили повторити покази під запис відеокамери, знявши при цьому кілька дублів.
  • Проти Машаріпова було порушено кримінальну справу за звинуваченням у виготовленні вибухового пристрою, який, судячи з матеріалів справи, було виявлено в результаті обшуку в 50 метрах від храму Архістратига Михаїла на Севастопольському шосе. 27 вересня Машаріпов був заарештований «Ялтинською міською судом» на два місяці. Під час засідання правозахисник заявив про тортури, однак реакції «суду» не було. Від дачі показань Машаріпов відмовився на підставі 51-ї статті Конституції РФ.
  • 13 листопада 2018 року «Ялтинський міський суд» засудив Машаріпова до чотирьох років колонії за нібито виготовлення вибухового пристрою і планування підпалу лісу в горах.
  • Пізніше т.зв. «Верховний суд» задовольнив касаційну скаргу Машаріпова на вирок.
  • Лікарі Кримської республіканської психіатричної лікарні визнали Машаріпова «неосудним».Юнус Машаріпов оскаржує цей результат психіатричної експертизи.
  • Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав Юнуса Машаріпова політичним в’язнем.