Київський апеляційний суд залишив чинним вирок ексдепутату Криму Василю Ганишу

Василь Ганиш після засідання Київського апеляційного суду 30 січня 2020 року

Колегія суддів Київського апеляційного суду залишила чинним вирок Дніпровського райсуду Києва, яким засуджено колишнього депутата Верховної Ради Криму до 12 років позбавлення волі за державну зраду.

Про це повідомляє кореспондент «Бюро судової інформації» з зали суду.

Згідно з вироком Дніпровського районного суду Києва від 19 листопада 2018 року, колишній депутат сприяв підривній діяльності РФ на території України, коли брав участь у голосуванні за російську редакцію «Конституцію Криму».

Ще одним епізодом стала протизаконна участь Ганиша у «виборах» до міськради окупованій Феодосії, які відбулися у вересні 2014 року. Василь Ганиш не визнав свою провину за жодним з епізодів, викладених в обвинувальному акті. Однак суд призначив йому покарання у вигляді 12 років позбавлення волі.

У січні 2019 року адвокати ексдепутата подали апеляцію на вирок. Київський апеляційний суд відкрив провадження й розглянув справу наново.

Сьогодні, 30 січня 2020 року, Василь Ганиш використав своє право на останнє слово в судовому процесі.

Василь Ганиш у Київському апеляційному суді, 30 січня 2020 року

Колегія суддів у складі Василя Полосенка, Віктора Габрієля та Раїси Гайдай залишила в силі вирок першої інстанції.

«Далі ми будемо оскаржувати в касації. П’ятого лютого буде повний текст вироку апеляційного суду», — сказав Василь Ганиш у коментарі «БСІ» після судового засідання. «Після п’ятого сила він вступить в законну силу. Ще є час на оскарження… На жаль, сталося те, що сталося. Я не хочу коментувати саме рішення суду. Маємо те, що маємо. Не я перший, не я останній, коли ухвалюються такі вироки, при цьому не враховуються взагалі права людини».

Ганиш також зазначив, що одразу після засідання він повернеться до Білої Церкви, де він має перебувати під домашнім арештом. Додав, що наразі вирішується питання про те, щоб йому зробили операцію, у зв’язку з хворобою серця.

В останньому слові колишній депутат сказав, що кілька разів відмовився від того, щоб стати учасником обміну утримуваними особами, однак він відмовився. Зазначив, якщо йому запропонують це знову, то також відмовиться.

Нагадаємо:

  • 28 квітня 2015 року колишнього депутата Верховної Ради АРК Василя Ганиша затримали при виїзді з окупованого Криму. Йому було пред’явлено обвинувачення в державній зраді за ч.1 ст.111 КК України. Його справа розглядається в Дніпровському райсуді Києва. Прокуратура АРК обвинувачує Ганиша в тому, що 11 квітня 2014 року він взяв участь в засіданні кримського парламенту, на якому приймалася так звана «Конституція Республіки Крим», а також в тому що він у липні 2014 балотувався на організованих окупантами «виборах» до міськради Феодосії.
  • Ганиш стверджує, що він був єдиним депутатом кримського парламенту, які проголосували проти «референдуму». На його думку, обвинувачення в державній зраді є необгрунтованими.
  • Дніпровський районний суд Києва 19 листопада 2018 року засудив Ганиша до 12 років позбавлення волі за обвинуваченням у державній зраді.
  • 14 лютого 2019 року Київський апеляційний суд почав розглядати три скарги адвокатів Ганиша.