П’ять років тому росіяни обстріляли мікрорайон «Східний» у Маріуполі. Єдиний засуджений за теракт уже на волі

Мікрорайон "Східний" після обстрілу. Фото facebook Vyacheslav Abroskin

Засуджений за коригування вогню по Маріуполю Валерій Кірсанов фактично пробув за ґратами 4 роки та 6 місяців. Вийшов на свободу за «законом Савченко». Він єдиний, кого засуджено вироком за причетність до теракту. Також СБУ з’ясувала, що обстріл координували кадрові російські військовослужбовці, які мають високі звання.

П’ять років тому, 24 січня 2015-го, війська РФ завдали удару з «Градів» по житловому мікрорайону Маріуполя «Східний». Внаслідок теракту загинули 29 мирних мешканців, а також кілька десятків було поранено.

Усього було три повних залпи — ракети вдарили по житловому мікрорайону «Східний» і блокпосту ЗСУ в селищі Виноградне.

Того ж дня, 24 січня, співробітники СБУ затримали Валерія Кірсанова. Чоловіка звинуватили в тому, що він коригував ведення вогню російськими військами. Під час обшуку в будинку, де мешкав Кірсанов, вилучили вогнепальну зброю, бойові припаси та вибухові речовини.

Кірсанов раніше був звільнений з органів внутрішніх справ у запас із посади інспектора ДПС.

Чоловіка звинуватили в участі в терористичній організації (стаття 258–3 ККУ) та незаконному поводженню зі зброєю (стаття 263 ККУ). Вироком Іллічівського районного суду Маріуполя від 18 червня 2019 року Кірсанова було визнано винним та засуджено до 9 років позбавлення волі. Провину в скоєному він не визнав.

Валерій Кірсанов. Фото: novynarnia.com

У вироку зазначено низку дат, коли чоловік передавав інформацію про місця дислокації та переміщення військової техніки ЗСУ бойовикам «ДНР». Серед них був вказаний і обстріл житлового кварталу в Маріуполі.

Через два місяці Валерій Кірсанов вийшов на свободу за «законом Савченко». Фактично, він відсидів 4 з половиною роки. Про вихід на свободу Кірсанова тоді повідомив на своїй facebook-сторінці тодішній перший заступник голови Нацполіції України В’ячеслав Аброськін.

За даними журналістів-розслідувачів Bellingcat, давали інструкції, керували операцією й надавали консультації дев’ять російських офіцерів.

Генерал-майор Степан Ярощук, фото із сайту bellingcat.com
Олександр Цаплюк, фото із сайту bellingcat.com
Олександр Муратов, фото із сайту bellingcat.com
Максим Власов, фото із сайту bellingcat.com
Сергій Юрченко, фото із сайту bellingcat.com
Олександр Грунчев, фото із сайту bellingcat.com
Полковник Олег Кувшинов, фото із сайту bellingcat.com
Генерал-майор Дмитро Клименко, фото із сайту bellingcat.com
Полковник Сергій Лисай, фото із сайту bellingcat.com

Також встановлені двоє бойовиків, які здійснювали безпосереднє командування артилерійськими підрозділами, що обстрілювали Маріуполь:

Олександр Євтоді, фото із сайту bellingcat.com
Граір Егіазарян, фото із сайту bellingcat.com

Інформацію про причетність російських військових підтвердила і СБУ.

«Висновки розслідування найближчим часом будуть передані до Міжнародного суду ООН за позовом України щодо порушення Російською Федерацією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму 1999 року та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1965 року», — йшлося в повідомленні СБУ.

У судовому реєстрі «БСІ» знайшло вирок Іллічівського районного суду Маріуполя від 28 листопада 2017 року, яким українку засуджено до 5 років та 4 місяців позбавлення волі.

Як написано у вироку, жінка в період 21–25 січня 2015 року передавала бойовикам «ДНР» інформацію щодо розташування підрозділів ЗСУ біля селищ Виноградне та Лебединське. Провину свою вона визнала.

Суд розглянув також повідомлення заступника начальника Новоазовського МВ Управління СБ України в Донецькій області. Службою безпеки було встановлено, що жінка отримувала завдання та передавала інформацію заступнику командира так званого 9 батальйону територіальної оборони «ДНР». СБУ стверджувала, що серед даних, які були передані, була також інформація про пересування та дислокацію підрозділів ЗС України, зокрема, у районі мікрорайоні Східний та с.Виноградне.

Крім того, жінка могла бути причетна до обстрілу Маріуполя, оскільки передавала уточнені дані щодо цих квадратів та попереджала про можливість влучення будинки мирних мешканців — про це написано у вироку з посиланням на інформацію від СБУ.

Однак серед злочинних епізодів, у який фактично звинуватили жінку, обстрілу Маріуполя не було.

Багатьох причетних до обстрілу Маріуполя російських військових та бойовиків «ДНР» оголошено в розшук. Однак наразі вироком покарано тільки Валерія Кірсанова, який уже на свободі.

  • В Україні 24 січня — День пам’яті загиблих під час обстрілу російськими терористами мікрорайону «Східний» у Маріуполі.
  • У параді в Мінську (Білорусь) брали участь підрозділ зі складу 275-го самохідно-артилерійського полку (275-й САП) 4-ї танкової Кантемирівської дивізії ЗС РФ. За численними свідченнями, військові цього підрозділу безпосередньо брали участь у військовій агресії проти України і причетні до скоєння військових злочинів — зокрема, до обстрілу Маріуполя у 2015 році.