Родина загиблого в АТО військового чотири роки судилася за отримання передбачених законом пільг

Верховний суд відхилив скаргу Сумського обласного військкомату, посадові особи якого відмовляли батьку, дружині та сину загиблого в АТО військового в отриманні передбачених законодавством пільг.

Про це повідомляє «Бюро судової інформації» з посиланням на постанову Касаційного адміністративного суду від 9 січня 2020 року.

За матеріалами справи, у березні 2014-го чоловіка призвав на службу Сумський об’єднаний військовий комісаріат Сумської області. У червні його відправили в зону проведення АТО.

Чоловік загинув 10 жовтня 2014 року внаслідок протиправних дій свого командира — заступника командира 8 батареї. Пізніше командира засудили до трьох років позбавлення волі за статтею 414 Кримінального кодексу («Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення»). Командир із необережності застрелив молодшого сержанта, який порушував військову дисципліну — розмовляв, знаходячись у строю.

У вересні 2015 року до Сумського ОВК звернулись родичі загиблого для отримання документів про право користування пільгами, які встановлені законодавством, як членам родини загиблого в зоні проведення АТО.

Однак у військкоматі відмовили у видачі таких документів. Посадовці вважали, що родина не має права на пільги, оскільки молодший сержант був начебто в стані алкогольного сп’яніння перед загибеллю.

Родичі вирішили звернутися до суду. У першій та апеляційній інстанції судді стали на їхню сторону. Сумський військкомат на цьому не зупинився й подав скаргу до Верховного суду. Але там також програли.

У касації судді підтвердили правильність висновків попередніх інстанцій про безпідставність посилання ОВК на факт перебування молодшого сержанта в стані алкогольного сп’яніння, як на підставу відмови у видачі посвідчення. Оскільки факт настання його смерті у зв’язку з вогнепальним кульовим пораненням, спричиненим його командиром, є встановленим судовими рішеннями та не підлягає доказуванню.

  • Донецький апеляційний суд відмовив мешканці Донецька Ользі Політової у задоволені вимог про компенсацію заробітної плати у сумі майже 186 тис грн, яку вона не отримувала, поки два роки перебувала в полоні бойовиків «ДНР».