Снайперка «ДНР» отримала 10 років позбавлення волі та вийшла під особисте зобов’язання

Галина Чернікова. Фото: «Миротворець»

Красноармійський міськрайонний суд призначив снайперці «ДНР» 10 років позбавлення волі та… відпустив під «особисте зобов’язання». Обвинувачення стверджувало, що Галина Чернікова вбивала цивільних, українських військових та бойовиків «ДНР».

Про це повідомляє «Бюро судової інформації» з посиланням на вирок Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 27 грудня 2019 року.

У липні 2014-го Чернікова вступила в збройне формування «Казачий союз «Область війська Донського» терористичної організації «ДНР». Спочатку була кухаркою для бойовиків. За те, що готувала їжу, отримувала до 10 тисяч російських рублів щомісяця.

На початку вересня 2014 року пішла на «підвищення» — стала снайпером і входила до частини групи, що безпосередньо забезпечувала охорону одного з політичних керівників терористичної організації «ДНР».

Обвинувачення зазначає, що жінка особисто брала участь у мародерстві та грабуваннях житлових помешкань на непідконтрольній Україні території, а також у вбивствах цивільних осіб, українських військових та інших бойовиків «ДНР».

«Зарплата» жінки, як стверджує слідство, доходила до 1000 доларів на місяць. Чернікову затримали 1 червня 2017 року.

Під час суду Галина Чернікова провину визнала повністю, але відмовилася будь-що пояснювати.

Колегія суддів у складі Таміли Стоілової, Інни Карабан та Вадима Варибруса визнала винною Чернікову в участі в терористичній організації та призначила спайперці покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Однак у залі суду її звільнили, змінивши запобіжний захід із тримання під вартою на особисте зобов’язання до моменту набрання вироком законної сили.

Вирок оголошувався 27 грудня 2019 року, тобто, за день до взаємного звільнення утримуваних осіб. Чи пішла Галина Чернікова на обмін — невідомо, оскільки ні Україна, ні Росія та ОРДЛО не оприлюднюють імена осіб, звільнених Україною.

Нагадаємо, за кілька днів до обміну суди відпускали під особисте зобов’язання обвинувачених та засуджених за скоєння тяжких злочинів:

  • По 12 років ув’язнення отримали двоє обвинувачених у вбивстві полковника СБУ Хараберюша. Обвинувачених звільнили з-під варти в залі суду під «особисте зобов’язання».
  • Слов’янський міськрайонний суд Донецької області засудив трьох затриманих минулого року під Горлівкою бойовиків так званої «ДНР» до 9 років позбавлення волі кожного. Усі вони брали участь у бойових зіткненнях проти Збройних Сил України. До набрання чинності вироку бойовикам призначили запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.
  • Бойовику, який був командиром розвідувального взводу «ЛНР», суд призначив 8 років позбавлення волі. Однак його звільнили під «особисте зобов’язання», щоб обміняти під кінець 2019 року.