В Одесі переглядатимуть справу засудженого на три роки українця, обвинуваченого у шпигунстві для ФСБ

Фото: facebook / Одеський апеляційний суд

Одеські прокурори заявили, що не довіряють суддям Приморського суду Одеси, які раніше покарали Вадима Карпова трьома роками позбавлення волі за державну зраду. З клопотанням про визначення підсудності звернулися до Одеського апеляційного суду. Однак там справу повернули туди ж, де було ухвалене покарання, що є занадто м’яким, на думку обвинувачення.

Про це повідомляє «Бюро судової інформації» з посиланням на ухвалу Одеського апеляційного суду від 26 грудня 2019 року.

Прокуратура Одеської області та судді Приморського районного суду Одеси звернулися з клопотаннями про визначення підсудності кримінального провадження щодо Вадима Карпова. Українця звинувачують у тому, що він шпигував для російських спецслужб. За це його покарали трьома роками ув’язнення, але вирок був скасований через процесуальні порушення.

У клопотанні прокуратур зазначає, що має сумніви в неупередженості розгляду кримінального провадження суддями Приморського районного суду Одеси. Оскільки вирок першої інстанції був ухвалений колегією суддів, які є заступниками голови Приморського суду та можуть впливати на суддів під час розгляду обвинувального акту відносно Вадима Карпова.

Судді Приморського суду також зробили подання, у якому просили забрати в них це кримінальне провадження. Однак судді апеляційного суду не задовольнили ні це подання, на клопотання прокурорів. Щодо останніх, то прокурорам порадили клопотати про відводи суддів, якщо мають сумніви в неупередженості.

Отже, кримінальну справу Вадима Карпова, якого звинувачують у державній зраді, будуть переглядати в тому ж суді, де він раніше отримав покарання у вигляді трьох років позбавлення волі.

За версією обвинувачення, Вадим Карпов протягом 2015–2018 років із корисливих та антипатріотичних мотивів шпигував та надавав секретну інформацію на користь Росії. Його дії координував старший оперуповноважений в особливо важливих справах Управління ФСБ РФ по Чорноморському флоту. Обвинувачений передавав дані, які стосуються захищеності управління СБУ Одеської області. Також Карпов здійснив спробу «вербування» співробітника УСБУ в Одеській області для співробітництва на шкоду державній безпеці України — згода співробітника СБУ на співпрацю з Карповим виявилася удаваною, а інформація, яку той передав обвинуваченому — неправдивою.

Обвинувачення вимагало для Карпова покарання у вигляді 12 років позбавлення волі із конфіскацією майна за злочин, передбачений ч.1 ст.111 Кримінального кодексу України – державну зраду.

Натомість, суд врахував «щире каяття» Карпова і призначив йому три роки позбавлення волі, притому час попереднього ув’язнення був зарахований згідно «закону Савченко» – день за два.

Нагадаємо,

  • Миколаївський апеляційний суд скасував вирок суду першої інстанції щодо громадянина України Вадима Карпова, засудженого до трьох років ув’язнення по обвинуваченню в державній зраді, через істотне порушення процесуального законодавства судом першої інстанції. При цьому прокурор вимагав скасувати вирок Карпову, який передавав ФСБ секретні дані про СБУ, через його невиправдану м’якість.
  • Учаснику підрозділу «Автоканал Севастополя» Ігорю Кучерявому інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч.2 ст.110 КК України). Санкція статті передбачає ув’язнення строком від 3 до 5 років.
  • Суд в Запоріжжі звільнив від покарання українського військового пенсіонера, який під час перебування в окупованому Криму під тиском та погрозами ФСБ погодився виконувати розвідувальні завдання російської спецслужби. Майже через півроку він добровільно повідомив про це СБУ.