Суд у Харкові взяв під варту затриманого командира взводу розвідки «ЛНР»

Затриманий учасник угруповань «ЛДНР». Фото: СБУ

Підозрюваного бойовика угруповання «ЛНР» взяли під варту на час досудового розслідування. За місцем проживання затриманого у Харкові під час обшуку знайшли гранату та тротилову шашку з електродетонатором.

Про це повідомляє «Бюро судової інформації» з посиланням на ухвалу Київського районного суду Харкова від 18 січня 2020 року.

За матеріалами справи, чоловік приєднався до незаконних збройних формувань у 2014 році. Неодноразово брав участь у бойових діях проти підрозділів Збройних сил України на НГУ. Зокрема, у 2015 році — у боях під містом Сніжне Донецької області.

За місцем проживання підозрюваного, що знаходиться на підконтрольній Україні території, 16 січня 2020 року правоохоронці провели обшук. Вилучили такі предмети, як написано в ухвалі: схожий на корпус ручної осколкової гранати «РГН», запал, електродетонатор, тротилову шашку. Того ж дня чоловіка затримали.

Його підозрюють у вчиненні злочинів, передбачених статтями 258–3 (участь у терористичній організації) та 263 (незаконне поводження зі зброєю).

Під час судового засідання заперечив провину в частині підозри про зберігання вибухівки, однак частково визнав щодо участі в «ДНР» та «ЛНР». Просив суд не призначати тримання під вартою, посилаючись на те, що не збирається переховуватися.

Однак суддя Валентина Божко призначила запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном 60 діб для затриманого.

Пресслужба СБУ 17 січня повідомляла про те, що в Харкові затримали бойовика «ЛНР», який збирав інформацію про об’єкти критичної інфраструктури.

Остання встановлена СБУ «посада» бойовика в незаконних збройних формуваннях терористів — командир взводу розвідки так званої 10-ї окремої артилерійської бригади 2-го армійського корпусу «ЛНР».

Також у повідомленні йдеться, що чоловік потрапив у поле зору СБУ, коли прибув на Харківщину з території РФ та розпочав збір відомостей про об’єкти критичної інфраструктури регіону. Зокрема, його цікавила інформація про залізничні колії та станції, Харківський метрополітен, автовокзали. Бойовик, протягом деякого часу регулярно особисто «оглядав» об’єкти в різних місцях Харківщини. За інформацією спецслужби, зібрані дані він планував передати представникам терористичної організації «ЛНР» для організації терактів та диверсій на території регіону. Слідчі провели обшук у помешканні зловмисника в Харкові, під час якого виявили та вилучили бойову гранату РГН із запалом і тротилову шашку з електродетонатором.

  • Контррозвідка Служби безпеки України викрила завербованого спецслужбами РФ військового-контрактника Збройних сил. Агента ФСБ спіймали поблизу військової частини під час спроби передачі розвідувальних даних.
  • Бойовику Дмитру Вішнікіну, який був командиром розвідувального взводу «ЛНР», суд призначив 8 років позбавлення волі. Однак його звільнили під «особисте зобов’язання», щоб обміняти під кінець 2019 року.
  • У СБУ заявили, що в Україні виявлено комплекс зв’язку для російських спецслужб. Комплекс телеком-обладнання слугував для забезпечення протиправної діяльності бот-ферм, а також для організації завідомо неправдивих повідомлень про факти мінувань держорганів, об’єктів соцінфраструктури.