Трьох мешканців Миколаєва суд покарав позбавленням волі за заклики створити «народну республіку»

Апеляційний суд у Херсоні переглянув покарання обвинуваченим у посяганні на територіальну цілісність України. У 2015 році п’ятеро людей закликали мешканців Миколаєва створити «Миколаївську народну республіку». Після цього четверо з них отримали покарання у вигляді «умовних» термінів. В апеляції переглянули покарання.

Про це повідомляє «Бюро судової інформації» з посиланням на вирок Херсонського апеляційного суду від 16 січня 2020 року.

Раніше Ленінський районний суд Миколаєва засудив п’ятьох людей за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. А одного з них судом також було визнано винним у незаконному зберіганні бойових припасів та вибухових пристроїв.

На лаві підсудних опинилися миколаївчани Олександр Балдук, Віталій Негров, Іван Степанюк, Олексій Кузнєцов та Людмила Лазарєва.

За матеріалами справи, ці люди до Дня Незалежності України у 2015 році роздрукували та розклеїли листівки із закликами створити «Миколаївську народну республіку». Під час обшуку в одного з членів групи знайшли велику кількість патронів та гранату.

Тільки одного з цих людей покарали реальним строком позбавлення волі — 5 років без конфіскації. Однак суд призначив покарання з розрахунку «один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі», отже за гратами чоловіку залишалося кілька місяців. Інших звільнили від відбування покарання з випробувальними термінами від 3 до 1 року.

Зокрема, чоловік, у якого вдома знайшли боєприпаси, отримав 3 роки «умовного» терміну».

Прокуратура подала апеляційну скаргу, у якій просила скасувати вирок першої інстанції та призначити нові покарання трьом із п’яти обвинувачених.

Чоловіку, що зберігав патрони, в апеляції призначили 6 років позбавлення волі з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі (20 серпня 2015 року по 26 вересня 2016 року).

Ще двоє людей отримали по 5 років позбавлення волі. Вирок уже набрав законної сили.

  • Підозрюваного бойовика угруповання «ЛНР» узяли під варту на час досудового розслідування. За місцем проживання затриманого в Харкові під час обшуку знайшли гранату та тротилову шашку з електродетонатором.
  • Контррозвідка Служби безпеки України викрила завербованого спецслужбами РФ військового-контрактника Збройних сил. Агента ФСБ спіймали поблизу військової частини під час спроби передачі розвідувальних даних.
  • Бойовику Дмитру Вішнікіну, який був командиром розвідувального взводу «ЛНР», суд призначив 8 років позбавлення волі. Однак його звільнили під «особисте зобов’язання», щоб обміняти під кінець 2019 року.