Верховний суд розглядає справу про повернення боргу заводу з «Укроборонпрому» російській компанії

Засідання у Верховному суді 23 січня 2020 року

Російське АТ «Авіа-Фед-Сервіс» із санкційного списку РНБО вимагає повернення авансу за контрактом на 6 мільйонів доларів, оскільки ДП «Артем» не виконало свої зобов’язання. Суд оголосив перерву в розгляді справи до 13 лютого 2020 року.

Про це повідомляє кореспондент «Бюро судової інформації», який був присутній на засіданні суду.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду розглядає справу за позовом російського акціонерного товариства «Авіа-Фед-Сервіс» до державного підприємства «Артем», що входить до складу концерну «Укроборонпром». Російська компанія вимагає стягнути з української борг за невиконання умов контрактів, що були підписані між сторонами.

Згідно судових документів, у травні 2013 року між сторонами був укладений договір на поставку товарів військового призначення, зокрема: лічильників залишку патронів, замки гальмівних парашутів, електродвигунів на загальну суму 4 176 592 долари США.

У грудні 2014 року, тобто, уже після початку збройної агресії РФ щодо України, компанії не припиняють співпрацю, а укладають додаткову угоду, якою збільшили суму до 6,1 мільйонів доларів.

У 2018 році АТ «Авіа-Фед-Сервіс» внесено до санкційного списку РНБО із застосуванням таких обмежень: блокування активів, обмеження торговельних операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань.

Російська сторона заявляє, що ДАХК «Артем» свої зобов’язання за договором не виконала. Однак заступник генерального директора з питань взаємодії з органами державної влади концерну «Укроборонпром» Мустафа Найєм стверджує, що контракти виконувалися до моменту прийняття санкцій.

«Так, дійсно, були контракти, які були підписані вже після 2014 року. Але на той момент таких контрактів було дуже багато. І в момент, коли були прийняті санкції, ми фізично не можемо їх виконувати і продовжувати», — говорить Найєм. «Більше того, проблема вся в тому, що частково ці товари були подвійного призначення, частково — цивільного призначення. Я припускаю, що на той момент були контракти саме цивільного призначення. Що стосується товарів, які можуть використовуватися в збройних силах або в літакобудуванні РФ, ці контракти були припинені одразу після прийняття санкцій».

Мустафа Найєм у Верховному Суді, 23.01.2020

Основним договором передбачено, що в разі виникнення спору він буде вирішуватись у Міжнародному комерційному арбітражному суді в Москві.

Коли «Авіа-Фед-Сервіс» потрапила під санкції РНБО, як компанія, діяльність якої загрожує безпеці України, то співпраця між підприємствами припинилася.

Тоді «Авіа-Фед-Сервіс» звернулася до вказаного в договорі суду й отримало дозвіл на стягнення коштів. Після цього компанія звернулася до Київського апеляційного суду.

Ухвалою від 6 вересня 2019 року суд задовольнив вимоги російської «Авіа-Фед-Сервіс». Надав дозвіл на стягнення з Державної акціонерної холдингової компанії «Артем» суми попередньої оплати в розмірі 38 325 доларів США, відсотків за користування грошовими коштами, що нараховуються по день фактичного виконання зобов’язання по оплаті заборгованості, витрати на юридичні послуги в розмірі 450 000 російських рублів та 325 496,54 російських рублів на відшкодування витрат по сплаті арбітражного збору.

У листопаді 2019 року ДАХК «Артем» подала апеляційну скаргу на ухвалу апеляційного суду. Вимагали скасувати її в повному обсязі на підставі того, що «Авіа-Фед-Сервіс» потрапила до санкційних списків РНБО, отже з нею не можна проводити ніяких грошових розрахунків.

Після цього адвокати «Артему» клопотали про перерву в розгляді справи.

«Ми просимо оголосити перерву в засіданні суду, для того, щоби надати нам можливість письмово викласти всі ті доводи, що стосуються застосування санкцій, у тому числі щодо правомірності задоволення вимог про нарахування відсотків», — сказав адвокат «Артему».

Суд оголосив перерву в засіданні до 13 лютого 2020 року.

«Підприємство, зареєстроване на території Російської Федерації, яке мало господарсько-правові відносини з державною акціонерною холдинговою компанією «Артем». Це довготривалі правовідносини, наголошую, що вони тривали й після початку збройної агресії Російської Федерації по відношенню до України. І це не перешкодило боржнику укладати навіть у грудні 2014 року», — сказав у коментарі журналістам представник «Авіа-Фед-Сервіс» адвокат Василь Білоус. «Йдеться про те, що українське підприємство отримало аванс на постачання продукції. Однак цю продукцію не поставило. Й аванс не повернуло».

Адвокат говорить, що російське підприємство хоче тільки повернути аванс, а не вимагає виконання договору.

Представник «Авіа-Фед-Сервіс» Василь Білоус

Довідково:

Завод «Артем», що входить до складу концерну «Укроборонпром», займається виробництвом авіаційних керованих ракет класу «повітря-повітря», автоматизованих комплексів «ГУРТ-М», а також приладів та обладнання для авіаційних літальних апаратів.

Російська компанія «Авіа-Фед-Сервіс» спеціалізується на забезпеченні авіакомпаній, авіабудівних та ремонтних заводів авіаційно-технічним майном, надає послуги з організації ремонту літальних апаратів цивільної авіації, авіадвигунів, агрегатів, вузлів і устаткування.