Затриманий учасник «ДНР» розповів про свою екстрадицію з РФ та охорону уламків рейсу MH-17

Затриманий бойовик. Скріншот з відео Держприкордонслужби

Учасника так званої «ДНР», який охороняв та збирав уламки літака «Boeing 777» рейсу МН-17 у 2014-му, узяли під варту з правом застави. Під час судового засідання затриманий розповів, як за гроші на виконання вказівки керівництва «республіки» збирав речі зі збитого літака.

Про це повідомляє «Бюро судової інформації» з посиланням на ухвалу Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 11 січня 2020 року.

Про те, що суд узяв під варту учасника так званої «ДНР», який охороняв уламки авіалайнера МН-17, повідомляла пресслужба прокуратури Донецької області. Наразі в судовому реєстрі з’явилася ухвала суду про обрання запобіжного заходу затриманому. Чоловік 10 січня 2020 року прийшов здатися правоохоронцям, тоді його і затримали.

Клопотання про обрання запобіжного заходу прокурор та слідчий під час судового засідання обгрунтовували тим, що чоловік підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, передбаченого ч.2 ст. 260 Кримінального кодексу України (участь у не передбачених законом збройних формуваннях). Зауважили, що підозрюваний під час допиту розповів про те, що він особисто приймав участь в охороні уламків літака «Boeing 777 Malaysia Airlines Flight 17», збирав їх за грошову винагороду — 1500 російських рублів за одиницю, отримавши вказівки керівництва так званої «ДНР». Роботу виконував за вказівкою керівництва так званої «ДНР».

Прокурор сказав, що ці події мають значний суспільний резонанс і потребують ретельної перевірки та розслідування.

Radiosvoboda.org. На місці падіння уламків літака рейсу MH17, Донецька область, липень 2014 року

Підозрюваний під час засідання сказав, що скарг на незаконне поводження з боку правоохоронних органів не має, вважає підозру цілком обґрунтованою.

Повідомив, що дійсно добровільно вступив до так званої «ДНР» у 2014-му. У період часу з 20 серпня 2014 року до 25 листопада 2014 року, з автоматом у руках, охороняв блок-пост у селі Грабове Шахтарського району Донецької області. І дійсно брав участь в охороні уламків літака «Boeing 777 Malaysia Airlines Flight 17».

За винагороду від 500 до 1500 російських рублів збирав речі загиблих пасажирів літака. Наприклад, за ноутбук чи дитячу іграшку нараховували максимальну суму.

Розповів, що в листопаді 2014-го, обурюючись протиправною поведінкою бойовиків «ДНР», вирішив поїхати до Росії. Там його притягнули до кримінальної відповідальності за крадіжку, потім амністували. Амністований, він повернувся на територію «ДНР».

Почав займатися перевезенням товарів. Врешті, знову опинився незаконно на території РФ, перетнувши кордон.

З Росії його відправили літаком спочатку до Молдови, потім до Києва (аеропорт «Бориспіль»). Звідти він пішки направився до блок-посту «Майорськ» — намагався потрапити на тимчасово окуповану територію Донецької області. Проте, маючи недійсний паспорт, вимушений був проживати в знайомих у Торецьку.

У січні 2020 року на блок-пості «Майорськ» вирішив добровільно, згідно програми СБУ «Повернись додому», звернутися до правоохоронців. Стверджував, що не має наміру повертатись на тимчасово окуповану територію Донецької та Луганської областей, оскільки має побоювання про переслідування за дезертирство. Але зазначив, що неодноразово здійснював незаконні перетини, оминаючи блок-пост «Майорськ» по залізничних шляхах, на тимчасово окуповану територію Донецької області й у зворотному напрямку, не маючи пропуску та документів, що посвідчують особу.

Адвокат підозрюваного зазначив, що вважає затримання незаконним, зважаючи на його добровільну явку та зізнання.

Затриманому обрано судом запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з альтернативою внесення застави у розмірі 105 тисяч гривень.

  • На Донбасі в так званій «ДНР» вирішили з 1 лютого перерахувати пенсіонерів, які проживають на окупованій території Донецької області.
  • Бойовику Дмитру Вішнікіну, який був командиром розвідувального взводу «ЛНР», суд призначив 8 років позбавлення волі. Однак його звільнили під «особисте зобов’язання», щоб обміняти під кінець 2019 року.
  • По 12 років ув’язнення отримали двоє обвинувачених у вбивстві полковника СБУ Хараберюша.