Апеляційний суд повернув адвокату його скаргу на вирок «судді Верховного Суду Республіки Крим»

Ірина Рижова вироком першої інстанції засуджена до 12 років позбавлення волі з конфіскацією. Після окупації Криму вона залишилася на півострові та стала «суддею Верховного Суду Республіки Крим». Її адвокат намагався оскаржити вирок.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Київського апеляційного суду від 20 лютого 2020 року.

Вироком Святошинського районний суду Києва в липні 2019 року Ірина Рижова отримала 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна за державну зраду. Судове провадження здійснювалося заочно.

За матеріалами справи, колишня суддя Апеляційного суду АРК після окупації півострова продовжила працювати в Криму та здійснювати «правосуддя» як «суддя Апеляційного суду Республіки Крим» законодавством Російської Федерації. Упродовж березня-листопада 2014 року подала до Вищої кваліфікаційної колегії суддів РФ особисту заяву на вакантну посаду «судді» незаконно створеного на території півострова «Верховного Суду Республіки Крим». Після цього Ірина Рижова взяла участь у проведенні конкурсу посаду «судді» та була призначена на посаду «судді Верховного Суду Республіки Крим».

Позиція адвоката була такою, що захисник не мав можливості зв’язатися з обвинуваченою і з’ясувати в неї правову позицію щодо висунутого обвинувачення.

Також, на думку захисту, винуватість Ірини Рижової не доведена допустимими доказами, мотив не встановлено. Адвокат заявив, що обвинувачена мала право на свободу пересування та працю, чим і скористалася. Матеріали справи містять копії документів та роздруківки з мережі Інтернет, походження яких невідоме, а визначення поняття «підривна діяльність» взагалі немає, отже суд, на думку адвоката, мав виправдати Рижову.

Однак колегія суддів у складі Сергія Дячука, Андрія Скоріна та Марини Оздоби визнала Ірину Рижову винною та призначила покарання у вигляді 12 років позбавлення волі заочно.

У лютому 2020 року адвокат Андрій Тімашов подав апеляційну скаргу в інтересах Ірини Рижової. Ухвалою Київського апеляційного суду від 12.02.2020 року апеляційну скаргу адвоката приватної практики Андрія Тімашова залишено без руху оскільки апеляційна скарга не відповідає вимогам КПК України. Захиснику надали строк для усунення недоліків.

Однак, у встановлений строк адвокат не усунув недоліки своєї апеляційної скарги, а тому вона підлягає поверненню.

Ірина Рижова продовжувала працювати у «Верховному суді» Криму та виносити рішення, принаймні, до середини серпня 2019 року. Ось, наприклад, 16 серпня вона розглядала скаргу засудженого за збут наркотиків.

Знімок екрану з порталу «Судебные и нормативные акты РФ»

Раніше адвокат Тімашов подав апеляційну скаргу в інтересах іншої обвинуваченої — Катерини Остапової. Вона заочно отримала 12 років позбавлення волі за те, що стала суддею так званого «Двадцять першого арбітражного апеляційного суду» в Криму. Справу переглядатиме Київський апеляційний суд.

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • Святошинський райсуд Києва заочно засудив за державну зраду до 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна суддю Ялтинського міського суду Юрія Берещанського, який у 2014 році після окупації Криму перейшов на службу до Росії.