ФСБ затримала жителя Чорноморського району Межмедінова ще тиждень тому – адвокат

ФСБ затримала мешканця Чорноморського району ще тиждень тому. Чоловіка російські силовики вважають «членом добровольчого батальйону ім. Номана Челебіджихана».

За інформацією кримської адвокатки Лілі Гемеджі, мова йде про кримського татарина 1965 року народження. Його ім’я – Наріман Межмедінов, пише видання «Ґрати».

Засновник батальйону ім. Номана Челебіджихана, бізнесмен Ленур Іслямов спростував участь Межмедінова в його формуванні. За його словами, в батальйоні учасники такого віку не перебували, пишуть Крим.Реаліі.

Інформацію про затримання і арешт розповсюдила прес-служба «управління ФСБ по Криму і Севастополю».

Межмедінова затримали 3 лютого 2020 року. 4 лютого 2020 року слідчий звернувся до суду з клопотанням про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Йому загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі. Дата наступного судового засідання поки невідома.

За версією слідства, вина кримського татарина полягає в тому, що влітку 2016 року поїхав на материкову Україну, де вступив до лав «кримськотатарського добровольчого батальйону імені Челебіджихана».

Згодом чоловік повернувся до Криму і до дня свого арешту проживав зі своєю старенькою матір’ю, що підтверджується відеосюжетом прес-служби ФСБ, опублікованому на ресурсі «Кримінформ», де в ході обшуку він повідомляє співробітникам спецслужб відомості про осіб, які перебувають у домоволодінні.

«Не звернувся в правоохоронні органи» і тим самим, за версією слідства, «продовжив свою злочинну діяльність», – повідомляють в прес-службі «управління ФСБ по Криму і Севастополю».

Нагадаємо:

  • ФСБ РФ заявила про затримання в окупованому Криму нібито члена добровольчого батальйону ім. Номана Челебіджихана – мешканця Чорноморського району.
  • 25 січня 2019 року в окупованому Криму «Ленінський районний суд» засудив до 10,5 років позбавлення волі 24-річного мешканця півострова Февзі Саганджі, який, як стверджує ФСБ, був членом добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана, що дислокується в Херсонській області біля адмінкордону з Кримом.
  • В окупованому Криму ФСБ продовжує переслідувати кримчан за участь в «Кримськотатарському добровільному батальйоні імені Номана Челебіджихана». За п’ять років окупації на півострові порушено не менше 11 кримінальних справ за обвинувачення «в участі в незаконному збройному формуванні». Троє кримчан вже позбавлені волі, повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ).