Луганська прокуратура розслідує примусову «паспортизацію» громадян України на тимчасово окупованій території

Прокуратура Луганської області розпочала кримінальне провадження щодо примусової «паспортизації» громадян України на тимчасово окупованій території. Кримінальне провадження кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни, стаття 438 Кримінального кодексу.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора.

Управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, прокуратури Луганської області розпочало кримінальне провадження щодо здійснення представниками окупаційної адміністрації Російської Федерації примусової «паспортизації» громадян України.

Вказані дії кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни, стаття 438 Кримінального кодексу України.

Відповідно до матеріалів СБУ, перші особи адміністрації «ЛНР», що контролюється Російською Федерацією, змушують громадян України на тимчасово окупованій території Луганської області отримувати так звані «паспорти громадянина «ЛНР».

Вказані дії носять саме примусовий характер та всупереч вимогам ст. 52 Женевської конвенціії про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 та ст. 75 Додаткового протоколу від 08.06.1977 (Протокол І) ведуть до порушення конституційних прав та свобод громадян України на тимчасово окупованій території Луганської області.

Досудове розслідування проводить СБУ в Донецькій та Луганській областях.

За попередніми даними Офісу Генерального прокурора, паспорти «ЛНР», ймовірно, отримали понад 200 тисяч осіб.

  • Прокуратура АР Крим повідомила про підозру у скоєнні воєнного злочину «судді» так званого «Верховного суду Республіки Крим», причетного до кримінального переслідування українських громадян — учасників проукраїнського мітингу, який проходив 26 лютого 2014 року біля Верховної Ради АРК.
  • У Києві відбулася презентація дослідження щодо порушень норм міжнародного гуманітарного права представниками Збройних Сил Російської Федерації в ході активної фази окупації Криму в лютому-березні 2014 року.