Повідомлено про підозру у держзраді експрокурорці Туробовій, яка переслідувала заступника голови Меджлісу Чийгоза

Прокуратура АРК повідомила про підозру у держзраді колишній прокурорці прокуратури автономії Ганні Туробовій, яка після окупації Криму перейшла на службу до так званої «прокуратури Республіки Крим» і брала участь у кримінальному переслідуванні заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та сприяла його незаконному арешту кримським «судом». Зрадниця оголошена в розшук.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на пресслужбу прокуратури АРК.

«У ході розслідування встановлено, що колишній прокурор після окупації півострова у 2014 році перейшла на службу до незаконно створеної «прокуратури Республіки Крим». Перебуваючи на посаді прокурора апеляційного відділу кримінально-судового управління, розуміючи незаконність кримінального переслідування одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу, у ході якого «рішенням» «Киевского районного суда г. Симферополя» йому незаконно продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, у подальшому вимагала залишити рішення без змін», – зазначили у відомстві.

Як вказали у прокуратурі, незаконно створений «Верховний суд Республіки Крим» врахував позицію «прокурора», залишивши рішення без змін, та відмовив Чийгозу у задоволенні апеляційної скарги.

«Своїми діями, вказаний «прокурор», перейшовши на бік ворога, надавала допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України», – зазначили в прокуратурі автономії.

Зрадниці повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111 КК України (державна зрада). Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

На даний момент, підозрювану оголошено в розшук, вживаються всі заходи для встановлення її місцеперебування.

У прокуратурі АРК не називають імені колишньої прокурорки, однак за даними джерел Центру журналістських розслідувань, мова йде про Ганну Туробову, яка на момент окупації Криму Росією обіймала посаду начальника відділу захисту інтересів громадян та держави в суді прокуратури АР Крим.

Зазначимо, Ганна Туробова внесена до санкційного списку України указом президента №133/2017 від 15 травня 2017 року «Про введення в дію рішення РНБО України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 29 січня 2015 року слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу. Російськими силовиками в окупованому Криму був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз за підозрою «в організації і участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року». 15 квітня по цій же «справі» був заарештований Алі Асанов, 7 травня в селі Грушівка під Судаком – Мустафа Дегерменджі.
  • 20 червня 2016 року «Верховний суд Криму» ухвалив рішення розділити «справу 26 лютого» і судити його фігурантів окремо. Справу Чийгоза як «організатора» масових заворушень розглядав «Верховний суд Криму», справи інших п’ятьох фігурантів: Мустафи Дегерменджі, Алі Асанова, Арсена Юнусова, Ескендера Емірваліева і Ескендера Кантемирова, передані в «Центральний райсуд» Сімферополя.
  • 11 вересня 2017 року «Верховний суд Республіки Крим» засудив заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза до 8 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Його звинуватили в «організації масових заворушень» під час мітингу біля Верховної Ради АРК за територіальну цілісність України 26 лютого 2014 року, напередодні окупації Криму Росією.