Суд понад три роки не може провести підготовче засідання за обвинуваченням ексглави Генічеської РДА Німетуллаєва

Судове засідання у кримінальному провадженні про посягання на територіальну цілісність та недоторканість України колишнього голови Генічеської РДА Сейтумера Німетуллаєва. 27.02.2020

Підготовче судове засідання у кримінальному провадженні про посягання на територіальну цілісність та недоторканість України колишнього голови Генічеської РДА Сейтумера Німетуллаєва суддя Павло Отвіновський відклав до квітня. Обвинувальний акт надійшов до Подільського районного суду Києва ще у жовтні 2016 року. Засідання з того часу переносили 24 рази.

Про це повідомляє кореспондент «Бюро судової інформації», який був присутній на останньому засіданні суду.

Обвинувальний акт щодо Сейтумера Німетуллаєва надійшов до Подільського районного суду Києва 12 жовтня 2016 року. Сейтумера Німетуллаєва обвинувачено у посяганні на територіальну цілісність та недоторканість України (ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України). Відтоді не було проведено навіть підготовче засідання. 

Сейтумер Німетуллаєв Фото: veteransrussian.ru

Захисник Сейтумера Німетуллаєва на засідання 26 лютого 2010 року не з’явився з невідомих причин, хоча був повідомлений належним чином. Водночас прокурор надіслав клопотання про перенесення засідання у зв’язку з проведенням слідчих дій в іншій справі.

«Оскільки не з’явився ані прокурор, ані обвинувачений, ані його захисник, новий вже, який був залучений за договором, суд вважає неможливим продовження судового розгляду цього кримінального провадження», — сказав суддя Павло Отвіновський та переніс засідання на квітень 2020 року.

Суддя Павло Отвіновський

Раніше засідання переносились, як правило, через відсутність захисника Німетуллаєва, яким, за призначенням, була адвокат Тамара Пацалова. У судовому реєстрі БСІ виявило 18 ухвал, в яких державна захисниця Тамара Пацалова клопотала про проведення засідання у режимі відеоконференції, оскільки вона не могла їхати з Херсону до Києва. Відповідно до її договору з Регіональним центром безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області, вона працює виключно у Херсоні.

Зараз адвокат у Німетуллаєва змінився — обвинувачений уклав договір з приватним захисником.

До 18 опублікованих ухвал в судовому реєстрі БСІ додало ще п’ять перенесених засідань, інформація про які є в сервісі «Opendatabot». Отже, 27 лютого суд у 24-й раз переніс підготовче судове засідання у справі Сейтумера Німетуллаєва.

Нагадаємо, що біглий ексочільник Генічеської РДА є фігурантом кількох кримінальних проваджень:

  • У жовтні 2014 року Німеттулаев був оголошений в розшук правоохоронцями за підозрою в організації відправки до Києва загонів «тітушок» під час Майдану, а також у зловживанні службовим становищем. У березні 2016 року прокуратура Херсонської області повідомила про другу підозру за статтею 110 КК України.
  • У 2014 році Німетуллаєв втік до окупованого Криму, де очолює громадську організацію «Кирим Бірліги», яка співпрацює з окупаційною «владою».
  • У серпні 2019 року правоохоронні органи АРК повідомили Німетуллаєву про підозру у причетності до фінансування так званої «Самооборони Криму».
  • У 2017 році розслідування Центру журналістських розслідувань встановило, що бізнес Німетуллаєва майже не постраждав після його втечі до Криму. Він і досі отримує доходи від підприємств на Херсонщині і навіть в Києві. У володінні його сім’ї тисячі гектарів орної землі, бази відпочинку, автомобільний бізнес. Детальніше про це читайте в матеріалі VIP-диверсант.
  • У грудні 2019 року готель «Чонгар» на межі з окупованим Кримом втікача Німетуллаєва місцева сільрада взяла на облік безхазяйного майна.