Суд призначив 6 років позбавлення волі обвинуваченому, який раніше пішов на обмін

Запорізький суд покарав позбавленням волі строком на 6 років Сергія Рака, якого Україна віддала бойовикам у рамках обміну утримуваними особами. Чоловіку інкримінували підготовку терористичного акту.

Про це повідомляє «Бюро судової інформації» з посиланням на вирок Орджонікідзевського районного суду Запоріжжя від 27 січня 2020 року.

За матеріалами кримінального провадження, Сергій Рак разом зі знайомим планували вчинити вибух у приміщенні виборчого штабу партії «Блок Петра Порошенка» в Запоріжжі. Це було на початку серпня 2014 року.

Вибухівку виготовив знайомий Рака Олександр Брік, якого вже засудили на 7 років та 3 місяці у 2016 році. Коробку з вибуховими пристроями Сергій Рак тимчасово сховав у себе в гаражі, маючи намір застосувати їх напередодні виборів до Верховної Ради. Однак 16 жовтня 2019 року його затримали співробітники СБУ, вибухівку вилучили.

Раку інкримінували готування до вчинення терористичного акту та незаконне поводження зі зброєю. Також обвинувачений збирав інформацію про працівників місцевих правоохоронних органів та важливі об’єкти інфраструктури.

І хоча Сергій Рак був затриманий, судовий процес у його справі проводився заочно. У вироку вказано, що обвинувачений пішов на обмін, однак коли саме не згадується. Сайт «Миротворець» повідомляє, що Рак був обміняний у кінці 2014 року в рамках «Мінських домовленостей». На сайті Міністерства внутрішніх справ вказано, що обвинувачений зник 14 січня 2015 року.

Обвинувачений отримав 6 років позбавлення волі в заочному судовому провадженні.

  • У Печерському районному суді Києва призначили дату підготовчого судового засідання у справі колишнього голови Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука, якого обвинувачують у державній зраді. Засідання має відбутися у квітні 2020 року.
  • Засуджений за коригування вогню по Маріуполю Валерій Кірсанов фактично пробув за ґратами 4 роки та 6 місяців. Вийшов на свободу за «законом Савченко». Він єдиний, кого засуджено вироком за причетність до теракту. Також СБУ з’ясувала, що обстріл координували кадрові російські військовослужбовці, які мають високі звання.