Бойовика «ДНР», який передавав дані про українських військових, суд взяв під варту із заставою у 630 тисяч гривень

Маріупольсько-Хінганський полк, фото: oneparatrooper.livejournal.com

Слідство вважає, що понад чотири роки затриманий був у складі «ДНР», а потім приїхав на вільну територію України. Однак продовжив підтримувати зв’язок з бойовиками та передавав їм інформацію про українських військових.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Хмельницького міськрайонного суду від 3 лютого 2020 року.

За матеріалами кримінального провадження, у кінці 2014 року громадянин України приєднався до терористичної організації «ДНР». Отримав військову форму, автомат «АК-74», обрав собі позивний «Кліщ» та почав служити у складі «Дев’ятого Маріупольсько-Хінганского полку».

Зокрема, як водій вантажного автомобіля, підозрюваний перевозив бойовиків та ватажків терористичної організації.

У грудні 2018 року чоловік припинив служити в рядах бойовиків та приїхав до Маріуполя.

Пізніше, за допомогою соціальної мережі «Вконтакте», вийшов на зв’язок зі своїм знайомим, що залишився на непідконтрольній Україні території, та почав передавати йому інформацію про розташування військових та техніки, задіяних у проведенні Операції об’єднаних сил.

В ухвалі перелічено ряд епізодів, коли підозрюваний передавав таку інформацію. Зокрема, у листопаді 2019 року він надсилав фото в’їздів та виїздів з території підрозділу «Азов», місця встановлення камер спостереження, інформацію щодо транспортування військової техніки, розташування блокпосту, інформацію про волонтерів Маріуполя.

Для передачі інформацію використовував сторінку «Вконтакте», підписану як «Александр Селезнёв». Дані надсилав користувачу з нікнеймом «Александр Литовченко».

Затримали підозрюваного 31 січня 2020 року. Хмельницький суд обрав йому міру запобіжного заходу: тримання під вартою із правом внесення застави у розмірі 630 тисяч 600 гривень.

Під час обшуку вдома у чоловіка вилучили, серед іншого, пристрій, схожий на вибуховий: тротилову шашку, вибухову речовину «ПВР-5», вражаючі елементи у вигляді саморізів та електродетонатор.

Станом на 16:00, 6 лютого 2020 року, профіль «Александр Селезнёв» був активний приблизно о 15:30.

Знімок екрану профілю «Александр Селезнёв»

Станом на 16:00, 6 лютого 2020 року, профіль «Александр Литовченко» неактивний, однак використовувався протягом дня. Вказані користувачі є у «друзях» одне в одного. Акаунт «Александр Литовченко», схоже, містить фотографії людини, яка є його власником. На сторінці велика кількість інформації антиукраїнського змісту.

Фото зі сторінки «Александр Литовченко»
  • Апеляційний суд залишив під вартою бойовика «ДНР», який охороняв уламки рейсу MH-17. Адвокат стверджував, що тримати під вартою підозрюваного немає потреби, оскільки він сам прийшов до СБУ. Однак суд залишив запобіжний захід у силі.
  • Рівненський суд узяв під варту військовослужбовця, якого підозрюють у співпраці з ФСБ Російської Федерації. Слідство стверджує, що чоловік майже два роки відслужив у так званій «ДНР», а потім вступив на військову службу в ЗСУ.