Суд звільнив від кримінальної відповідальності чоловіка, якого вербували спецслужби Білорусі

Білоруські прикордонники (ілюстраційне фото). Фото: radiosvoboda.org

Обвинувачений сам звернувся до СБУ та повідомив про свій зв’язок з правоохоронцями Білорусі. До цього він отримав кілька завдань, але не виконав їх.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Зарічненського районного суду Рівненської області.

За матеріалами провадження, обвинувачений у лютому 2017 року незаконно перетнув державний кордон України в напрямку село Комори (Україна) — село Стайки (Республіка Білорусь). Там його затримали співробітники Пінського прикордонного загону Державного Прикордонного Комітету Республіки Білорусь. Після чого чоловіка нібито завербували білоруські прикордонники. Для них обвинувачений мав виконувати поставлені завдання.

У вироку написано, зокрема, чоловік мав надати інформацію військовослужбовців Державної прикордонної служби України, які несуть службу на Українсько-Білоруському кордоні, а також про громадян України, які незаконно перетинають Українсько-Білоруський кордон та займаються в прикордонній зоні контрабандною діяльністю.

У разі отримання такої інформації, представник іноземної спецслужби Республіки Білорусь обіцяв сприяння в ухиленні від кримінальної відповідальності та гроші.

Однак це завдання обвинувачений не виконав. Й отримав нове: зібрати персональні дані співробітників оперативно-розшукового відділу Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України, установчі дані військовослужбовців вказаного підрозділу, які перебували були чи є в зоні проведення АТО (нині ООС) на Сході України. Це завдання обвинувачений також не виконав.

У серпні 2019 року чоловік звернувся до співробітників Служби безпеки України в Рівненській області та письмово повідомив про свій зв’язок із представником іноземної держави.

Дії обвинуваченого кваліфіковано за частиною 1 статті 14 частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України — готування до державної зради. Враховуючи те, що чоловік сам звернувся до СБУ та не передав ніяку інформацію, його звільнили від кримінальної відповідальності, а провадження закрили.

  • Обвинувачення запросило для «ексміністра охорони здоров’я» Криму Петра Міхальчевського 13 років позбавлення волі. Прокурор Павло Чернишенко під час виступу в судових дебатах у кримінальному провадженні щодо Петра Міхальчевського заявив, що за статтею «Державна зрада» обвинуваченому слід призначити 13 років позбавлення волі, а за «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України» — звільнити від відповідальності у зв’язку із закінченням закінченням строків давності.